Mediji negoduju zbog zatvaranja novinara koji je tvitovao o protestima u Moskvi: “Pokušaj zastrašivanja medijskih radnika…”

0

(Beta) – Brojne ruske redakcije osudile su danas zatvaranje glavnog urednika informacionog portala Mediazona zbog tviter poruke o demonstracijama za Alekseja Navaljnog, kao i rastuću represiju poslednjih nedelja u toj zemlji. 

Sud u Moskvi osudio je juče Sergeja Smirnova, glavnog urednika Mediazone, na 25 dana zatvora uz optužbe da je pozivao na nedozvoljene proteste time što je retvitovao poruku u kojoj se protesti pominju.

Smirnov je negirao optužbe a njegovo zatvaranje osudilo je najmanje 20 nacionalnih i regionalnih redakcija, prema računici Mediazone.

Dnevnik Komersant je osudio hapšenje Smirnova navodeći da je to “pokušaj zastrašivanja svih drugih novinara” i pozvao da se urednik odmah oslobodi.

Televizija RTVI ocenila je da to hapšenje govori o rastućem nivou pritiska na nezavisne medije.

Komersant je naveo da se problem ne ograničava na medije ukazujući da su poslednjih nedelja viđđene izrazito teške akcije snaga reda protiv demonstranata koji podržavaju zatvorenog opozicoonara Alekseja Navaljnog.

Policija je više puta, pred objektivima kamera, viđena kako pendrecima udara demonstrante ili novinare na dužnosti.

“Ako je neka akcija ilegalna i nedozvoljena to neopravdava prekomernu upotrebu sile”, napisao je Komersant.

Uhapšeno je više od 10.000 ljudi, 23. i 31. januara i 2. februara, posebno u Moskvi, prilikom okupljanja na kojima se tražilo oslobađanje Navaljnog.

Smirnov služi 25 dana zatvora u centru za migrante, zato što su drugi zatvori prepuni.

Navaljnom je u utorak određen zatvor od dve godine i osam meseci zbog kršenja uslovne slobode.