Najnoviji spor Hrvatske i Srbije oko Nikole Tesle dospeo je i u medije na nemačkom jeziku. Naravno, reč je o nameri Hrvatske da, kada uđe u evrozonu, na kovanice evra stavi lik tog naučnika. I o reakcijama iz Beograda, piše Dojče vele.

„Hrvatska hoće da lik Nikole Tesle krasi njene kovanice. To vrlo smeta susednoj Srbiji. Jer tamo smatraju Teslu Srbinom“, objašnjava list Štutgarter nahrihten svojim čitaocima situaciju oko budućih kovanica evra u Hrvatskoj.

„Pristup EU-novajlije Hrvatske evrozoni još je u oblacima, ali već sada je planirano uvođenje evropske valute izazvalo žestoku razmiricu sa Srbijom: Narodna banka Srbije optužuje Zagreb da ‘prisvaja srpsko kulturno dobro’. Okidač za spor je Nikola Tesla rođen 1856. u hrvatskom selu Smiljanu kao sin srpskog pravoslavnog sveštenika. Lice elektro-pionira preminulog u Njujorku bi, prema najavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebalo da krasi novčiće od 10, 20 i 50 centi.“

List dalje piše: „Tesla je bio Amerikanac srpskog porekla i uvek se shvatao kao Srbin, frkće na to predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Hrvati bi trebalo da Teslu bar štampaju na važnim novčanicama, a ne na sitnini. Doduše, ni srpske novčanice, na kojima je Tesla već odštampan, nemaju veliku težinu: 100 dinara odgovara sumi od 85 evrocenti“.

„Kao građanin carske Austrije, Srbin Tesla je rođen u Hrvatskoj. No, dok je u Beogradu još 1952. otvoren Muzej Nikole Tesle sa urnom i zaostavštinom fizičara, Hrvatska se dugo maćehinski ophodila prema svom srpskom sinu: hrvatski nacionalisti su 1992. čak digli u vazduh spomenik Tesli u Gospiću. Ipak, za razliku od Beograda, političari srpske manjine u Hrvatskoj pozitivno gledaju na Teslinu evrorehabilitaciju. Kažu da su hrvatski građani bili ti koji su Srbina predložili kao motiv na kovanom novcu. Tako da, naglašavaju, Tesla povezuje Srbe i Hrvate“, piše Štutgarter cajtung.

Austrijski Kronen cajtung, osim osnovnih podataka o Teslinom životu, navodi da je hrvatski premijer Plenković Narodnoj banci Srbije odgovorio da ona „može da zauzme stav, ali da to neće imati uticaja na odluku“, i dodao: „Nikoga mi ne prisvajamo“. On je naglasio da su hrvatski građani izabrali Teslin lik za kovanice i označio to kao veliki gest Hrvatske, a uz to je Tesla bio srpske nacionalnosti.“

„Hrvatska bi najranije 2023. godine mogla da pristupi evrozoni, a najmlađa zemlja EU već je počela da bira motive za kovanice evra. Kada je Tesla rođen, njegovo rodno selo Smiljan pripadalo je carevini Austriji. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Gospiću, a gimnaziju u Karlovcu. Osamdesetih godina 19. veka studirao je na Tehničkoj školi u Gracu. Godine 1884. emigrirao je u SAD“, podseća austrijski Kronen cajtung.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.