“Medicinski deo Kriznog štaba je za restriktivne mere… Skeptičan sam da će biti uvedene”

0
Foto Igor Pavićević

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da medicinski deo Kriznog štaba i dalje zastupa stav da je potrebno uvesti restriktivnije epidemiološke mere u borbi protiv korona virusa, poput skraćivanja radnog vremena na deset dana.

“Od prošle sednice Kriznog štaba nije došlo do poboljšanja situacije. Neka stabilizacija se vidi, ali na gotovo katastrofalnom nivou i to svakako nije poboljšanje”, rekao je Kon u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Naveo je da poboljšanja nije došlo ni u procesu vakcinacije protiv korona virusa i dodao je da se dnevno vakciniše nedovoljan broj ljudi, jer bi trebalo da bude najamnje deset puta veći.

Istakao je da će u takvoj atmosferi biti održana sednica Kriznog štaba, koja je najavljena za ovu nedelju, i da se nada da će doći do nekih pomeranja.

“Ne može doći do pomeranja stava medicinskog dela Kriznog štaba jer se on formira na osnovu činjeničnog stanja i epidemiološke situacije, koja je vanredna, a povremeno i katastrofalna”, naglasio je Kon.

Govoreći o broju umrlih od korona virusa u Srbiji, Kon je ponovio da je on svakako veći od onog koji se registruje, što je posledica različitih načina praćenja.

“Jedno je ono što se registruje u toku samog događaja, a drugo su naknadne statističke analize na osnovu viška smrtnosti. Ne može da se menja metod i da se podaci iz drugog ubacuju u prvi, a i korsite se podaci koji su dostupni i u skladu sa zakonom. Ipak, da neko ne misli da se razlikujemo – umiranje je i kod nas na nivou sličnom kao i u mnogim drugim delovima sveta”, naveo je Kon.

On je kazao da medicinski deo Kriznog štaba traži i da se “maksimizira” kontrola sprovođenja mera uz korišćenje sankcija koje će se javno objavljivati, kao i da budu zabranjena javna okupljanja više od pet ljudi kako bi se sprečilo masovno zaražavanje.

Ocenio je da bi se kroz uvođenje takvih mera rezultati videli brzo, ali da je činjenica da bi došlo samo do “predaha” jer bi bez vakcinacije i sa popuštanjem mera ponovo došlo do podizanja broja zaraženih.

“Skeptičan sam da će takve mere biti usvojene, ali verujem da će o kovid propusnicama još biti reči i očekujem da će to postupno početi da se uvodi. Videćemo samo kako”, dodao je Kon.

Ističe da ne želi da priča o argumentima koji nisu u vezi sa medicinom jer epidemilozi, kako je rekao, moraju da ukazuju na katastrofalnu situaciju.

“Ulazimo u šestu nedelju kada imamo preko 6.000 slučajeva dnevno, što je u jednom trenutku otišlo i na 8.500. To se nikada do sada nije desilo. Imamo trenutno u bolnicama najveći broj onih u teškom stanju. Situacija je takva da nema mesta i da se čeka satima”, naglasio je Kon.