Mats Vilander: “Ovo se neće pamtiti kao veliko finale, očekivali smo borbu…”

0
(Beta/AP Photo/Michel Euler)

Novak Đoković ipak nije uspeo da pobedi Rafaela Nadal tamo gde niko nikada i nije. U finalu Rolan Garosa Španac još nije osetio šta znači biti poražen, ali nema sumnje da je upravo Novak bio jedini za koga se verovalo, a i verovaće se da može prekinuti dominaciju “kralja šljake”.

To je pre finalnog okršaja pomislio i novinar Eurosporta Mats Vilander – da, taj Vilander.

“Mislim da su šanse u finalu 51:49 u korist Novaka. Moja prognoza je 3:2 u setovima za Đokovića”, rekao je Vilander pre meča.

Međutim, u najstarijem Gren Slem finalu Open ere slavio je Nadal sa 3:0 u setovima (6:0, 6:2, 7:5), posle 160 minuta igre.

Nakon meča, Šveđanin konstatuje da je iznenađen veoma lakom i brzom pobedom, te da je očekivao veću borbu, prenosi portal Nova.rs.

“Naravno da smo svi očekivali veliku borbu, ali ovo se neće pamtiti kao veliko finale. Više sam iznenađen, nisam očekivao da će Rafa igrato tako dobro. Mislio sam da je Novak ranije tokom turnira bolje udarao lopticu nego što je to činio danas”, izjavio je Vilander.

Ni njemu, kao ni mnogima, nije jasno zašto je Novak igrao ispod očekivanog nivoa.

“Ko zna šta je igralo ulogu u svemu tome? Možda je to zato što je Novak igrao ta dva seta više u polufinalu. Iznenađen sam. Na kraju, sve se svelo na Rafu, tako je teško osvojiti poen protiv njega na ovim sporim terenima. Debata je oko toga je li on bolji na bržim podlogama, gde loptica više odskače ili na ovim sporim terenima?”, rekao je Šveđanin.

Tim Henman, finalista Rolan Garosa iz 2004. godine, smatra da Novak nije koristio svoje prilike.

“Ovo na neki način odslikava ceo turnir, bilo je jako teško predvideti šta će se dogoditi. U ranoj fazi meča, Novak je imao prilike, ali Nadal je igrao takvim intenzitetom, udarao je lopticu tako snažno, a Novak je pravio mnogo neiznuđenih grešaka. Rafa je rano nametnu svoj autoritet na terenu”, poručio je Henman.

Doduše, Henman je predvideo pobedu Nadala, ali sa 3:2 u setovima.