(Beta) – Savetnik premijera i višegodišnji ministar spoljnih poslova tokom devedesetih Mate Granić prvi je hrvatski političar koji je potvrdio da su hrvatski avioni 7. avgusta 1995. na teritoriji BiH napali srpsku izbegličku kolonu, ali je kazao da meta nisu bili civili već delovi vojske samoproglašene RSK, piše danas riječki Novi list.

„Niko nije naredio da se napadnu Srbi koji su otišli iz Hrvatske i to na području BiH. Sve je tu kristalno jasno, vojska koja se povlačila sa teškim naoružanjem bila je cilj“, rekao je Granić povodom srpske optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota za Oluju.

Granić je za Novi list ispričao da je u vreme vojno-policijske akcije Oluja još trajao rat u BiH, pa je vojska Hrvatske, na osnovu Splitske deklaracije, delovala da snage bosanskih Srba ne bi došle u posed tog oružja i onda ga koristile protiv hrvatskih vojnika.

„Haško tužilaštvo je svašta istraživalo, ali za ovo jednostavno nisu pokazali interes. Budite sigurni da bi bilo drukčije da su raspolagali dokazima da je Hrvatska vojska u tom slučaju počinila ratni zločin“, naglasio je Granić.

Upitan zašto premijer Andrej Plenković ništa slično nije rekao, Granić je odgovorio da je „premijer bio maksimalno precizan kada je rekao da Hrvatska principijelno ne prihvata univerzalnu jurisdikciju Srbije i da će zato odbaciti ove optužnice, ako one postanu pravosnažne“.

„To je, s obzirom na njegovu poziciju, apsolutno dovoljno. Predsednik vlade nije mogao ni trebalo da ulazi u detalje tog događaja pre 27 godina“, kazao je Granić i dodao da ni on nije upoznat sa detaljima raketiranja, ali je kao ministar imao informaciju da se nije radilo o napadu na izbeglice.

List navodi da je Granić u nedelju na jednoj tribini rekao da su se u kolonu izbeglica „umešali tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje bosanskim Srbima“.

„Dakle, isti oni koji su u Hrvatskoj počinili zločine su to oružje nosili bosanskim Srbima. Bili su zato legitimna meta“, istakao je bivši šef hrvatske diplomatije.

On je dodao da je „bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja, ali da kad se gleda istorija poslednjih 50 godina, takvih žrtava je u Oluji bilo manje nego u bilo kojoj operaciji saveznika, poput Iraka ili Avganistana“.

List navodi da je nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) u izveštaju napisanom godinu dana posle akcije Oluja navela da je na osnovu razgovora sa svedocima, utvrdila da su „jedan ili dva hrvatska aviona“ raketirali kolonu u blizini Bosanskog Petrovca. Tom prilikom su pogodili dva kamiona i nekoliko vozila, te ubili najmanje pet i ranili 18 ljudi.

HRW se, međutim, poziva na neimenovanog krajiškog vojnika koji im je rekao da su se oni, sa tenkovima, teškom artiljerijom i velikom količinom municije, pridružili izbegličkoj koloni, kao i da im je bila namera da oružje predaju srpskim snagama u BiH.

Zbog toga HRW konstatuje da se čini da su srpske izbeglice stradale kao kolateralne žrtve legitimnog napada na vojni cilj i da nije bilo kršenja međunarodnog humanitarnog prava, prenosi riječki dnevnik na portalu.

Oni, ipak, ukazuju da je potrebno dodatno istražiti da li je Hrvatska vojska preduzela sve mere opreza da bi se smanjila potencijalna opasnost za civile.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-541-od-26-maja/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.