“Masovna narodna patrola protiv migranata u Beogradu”: Desničarska udruženja organizovala protest u Savamali

1
Foto: Profimedia

Protest protiv migranata i izbeglica na koji je pozvalo nekoliko desničarskih udruženja i učesnici takozvanih “narodnih patrola” koje su presretale migrante u centru Beograda, završen je sinoć u Savamali, delu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom.

Kako je javio Radio Slobodna Evropa okupljanje koje je počelo ispred Vlade Srbije završeno je protestnom šetnjom koju su organizatori nazvali “masovnom narodnom patrolom”, a najavili su da će nastaviti sa “narodnim patrolama” i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migranti.

Organizatori su u svojim govorima ispred Vlade Srbije izrazili “zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju”.

Učesnici su uzvikivali “Nećemo migrante”, “Srbija Srbima”, “Migrantima ograda, građanima sloboda”, ali i parole koje nemaju veze sa razlogom okupljanja, kao što su “Nema podela Kosova. Kosovo je srce Srbije” i “Ne damo svetinje”.

Uprkos tome što je skup obezbeđivala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbeglice Srbije bačen kamen, navodi RSE.

Prethodno su tokom govora organizatori poručili da će oni štiti državu, kako su rekli, “ako država i policija ne mogu da je zaštite”.

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je pisalo “Terrorists not welcome” (Teroristi nisu dobrodošli) i “You will not replace us” (Nećete nas zameniti).

Na događaju su bile vidljive zastave Srbije i Grčke, a učesnici su nosili četnička obeležja i bedževe sa likom Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog za ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora.

Protesti istim povodom održani su ranije u Požarevcu (1. marta) i Subotici (29. februar).

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Kada je krenuo prvi talas izbeglica pre par godina bile su žena i deca. Sada po Beogradu ne vidim ni žene ni decu. Mlade muškarce , po moj proceni od 20-40 godina. Potuno druga slika od pre par godina . Tako da sam ubeđena da je i druga priča. Svakoj vladi treba da je prioritet opstanak i bezbednost građana Srbije. Egzistencija i očuvanje sopstvenog stanovništava. Niti sam nacionalista, niti fašista, niti desničar niti član ijedne stranke. Samo zabrinuta majka za budućnost svoje porodice . I to jako zabrinuta naročito posle izjave Ljiljane Malušić, političarke kako se deklarisala , da je ovo prilika da se popravi natalite Srbije koji je veoma nizak.

Comments are closed.