Maske deluju kao “kontrola izvora“, štite i one koji ih nose i one oko njih

  0
  Foto: Profimedia

  Nošenje maske može vam pomoći da se zaštitite i to ne samo od onih oko vas od prenosa koronavirusa, rekli su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u novim smernicama ove nedelje.

  Prethodna uputstva CDC ukazala su da je glavna korist nošenja maski sprečavanje zaraženih ljudi da šire virus na druge, piše CNN.

  Platnene maske deluju kao “kontrola izvora“” kako bi blokirale čestice virusa koje je nosilac izdahnuo i obezbedile “filtraciju za ličnu zaštitu” blokiranjem dolaznih zaraznih kapljica od drugih, rekao je CDC u svojim novim smernicama.  

  Nova uputstva navode brojne studije koje pokazuju da maske u raznim slučajevima smanjuju rizik od prenosa virusa i samog zaražavanja za više od 70 odsto.

  Kada su zvaničnici rekli ljudima da nose maske, infekcije i smrtni slučajevi su znatno opali, istakao je CDC.   

  “Usvajanje univerzalnih politika nošenja maske može da pomogne u sprečavanju budućih zaključavanja, posebno ako se kombinuje sa drugim nefarmaceutskim intervencijama poput fizičke distance, higijene ruku i odgovarajuće ventilacije”, rekao je CDC. 

  “Odnos između kontrole izvora i lične zaštite verovatno se nadopunjuje i možda sinergijski, tako da se individualna korist povećava sa sve većom upotrebom maski u zajednici.

  Agencija je takođe rekla da su neke platnene maske gotovo jednako dobre kao i hirurške maske za blokiranje respiratornih kapljica.

  PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

  AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

  din.26.000 11.999

  Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 6.058 3.999

  Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 12.116 7.500