Marti Ahtisari se povlači jer boluje od Alchajmerove bolesti

2
Foto: Profimedia

Bivši finski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari pati od Alchajmerove bolesti i povukao se sa svih javnih dužnosti, objavio je AP.

Kabinet finskog predsednika Sauli Ninisto saopštio je da Ahtisari (84), šef države od 1994. do 2000. godine, dobija podršku za svakodnevne aktivnosti kod kuće, a povremeno provodi vreme na lečenju u domu zbog napredovanja bolesti.

Ahtisari je, kao učitelj u osnovnoj školi, postao diplomata i decenijama je radio kao mirovni pregovarač za finsku vladu i Ujedinjene nacije, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Između ostalih konflikata, Ahtisari je učestvovao u postizanju mirovnog sporazuma o povlačenju Srbije sa Kosova, pomogao je stremljenjima Namibije da ostvari nezavisnost, ali i dobijanju autonomije za specijalni distrikt Aceh u Indoneziji.

Po završetku predsedničkog mandata 2000. godine, Ahtisari je osnovao Inicijativu za upravljanje krizama (CMI), sa ciljem sprečavanja i rešavanja nasilnih konflikata kroz neformalni dijalog i medijaciju.

Sa funkcije predsedavajućeg CMI odstupio je 2017. godine i od tada je u penziji, navodi AP.

2 KOMENTARA

  1. Алцхајмер не “делује” експресно, већ подмукло, годинама. Можда је Ахтисари био добрано болестан када је “уређивао” косовску ствар. Ето наравоученија: за делилсзне мисије, било о коме да је реч, мора да се тражи мишљење лекарских специјалиста. То показује и насилно отимање КиМ држави Србији.

Comments are closed.