Marović odgovorio Đukanoviću: “Imaš li stida? Ništa ti nisi znao, osim toga da ja budem Sanader umesto tebe”

0
EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as-fob

Nekadašnji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, ujedno i bivši istaknuti član Demokratske partije socijalista (DPS) odgovorio je predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću nakon njegove izjave povodom ekonomskih sankcija koje su Maroviću uvele Sjedninjene Države.

Đukanović je, između ostalog, rekao da na “neki način može da razume njihovo obrazloženje”, a Marović je u odgovoru koji je prenela Adrija upitao Đukanovića “da li ima stida kada kaže da ima razumevanje za američke sankcije protiv mene koga si nekad prijateljem zvao”.

“Srami se pred sobom kada nećeš pred onima koji ti i danas naivno veruju. Jesu li to oni Amerikanci koje si plaćao preko lobističkih grupa uz pomoć svojih kumova ili oni preko Soroša? Da li sam ja ili ti doveo Deripasku u Crnu Goru? Da li sam ja, ili ti mu, prodao zemlju od 500.000 kvadratnih metara sa pogledom na more, po 10 evra, preko Opštine Kotor u dogovoru sa liberalima, čineći danas većinom od DPS-a radikalno krilo liberala Crne Gore”, piše Marović.

On dalje ističe da je da je Crna Gora zbog toga “oštećena za više od 100 miliona evra”.

“Da li sam ja potpisao svome sinu koncesiju za male hidrocentrale, kada si mi govorio: ‘Nemoj Sveto da Miloš što radi sa državom.” A tvoj Blažo može, i to sa tvojim potpisom? Kako te nije sramota pred Crnom Gorom?! Da vidimo šta imaš ti, a šta ja”, piše Marović.

Ističe i predlog da se “pozovu američki istražitelji pošto im ti veruješ, da ispitaju i tako utvrde šta ima tvoj brat, a šta moj, osim više godina zatvora gđe si ga ti poslao”.

“Da utvrde šta ima sve tvoja sestra i njen sin, a šta moje sestre, da posebno pokažu šta to ima moj sin, a šta tvoj koji javno prijavljuje godišnji prihod od četiri miliona”, ističe u tekstu nekadašnji predsednik SCG.

Marović dalje piše o projektu trajkta “Lepetane-Kameneri”.

“Da li sam ja svojima kumovima dao trajekt, ili ti tvojim? Znaš da sve znam”, piše Marović.

“Da li sam ja, ili ti, došao u sukob sa Momiorm zbog granica i prometa zabranjene robe? Da li sam ja ustao uz tebe kada su svi bili za to da te ‘linčuju’ u našoj partiji, a ti nisi ni znao da će me uhapsiti? Nisi ni znao da su mi svu porodicu uhapsili kao u vreme Golog otoka, nisi znao da sam pristao da budem kriv po zakonu koji nije važio i koji je stupio na snagu tek neku godinu kasnije, u odnosu na moja navodna đela”, dodao je Marović.

On je naglasio i da bi taj podatak “trebalo da interesuje i Amerikance, kao navodne čuvare demokratije i prava”.

“Nisi znao ni da su vršili pritisak na svedoke da moraju biti protiv mene. Ja imam snimljeno svedočenje njihovog straha. Nisi znao ni nikoga iz Tužilaštva, niti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i nisi se nikada sreo sa njima, iako si mi pričao to jutro pred hapšenje da si mu lično rekao da treba da se sporimo pred sudom ako već mora sa slobode, a ne iz samice”, piše Marović.

“Nisi znao ni za Veska Mujovića čija pisma – koje je slao tebi – policija nije našla u njegovom stanu, a neko ih ima. Ništa ti nisi znao, niti da mi u zatvoru prete smrću. Nisi znao ni to da su iz državnih organa zvali moju porodicu da provere da li sam izvršio samoubistvo u zatvoru. Ništa ti nisi znao, osim da ja budem Sanader umesto tebe – za to si me mogao zamoliti, da si bio čovek, umesto da sve radiš iza leđa prijatelja. Kao što sada pokušavaš na isti način da me ponovo zloupotebljavaš da bi spasio sebe, a ja ti i sada želim dobro, kao i svakom čoveku”, ističe Marović.

U zaključku nekadašnji predsednik SCG pita Đukanovića “da li ima obraza” i “da li mu u životu ništa nije sveto – ni ljudski život, ni prijateljstva, ni istina”.

“Drugo za sada neću ništa, zbog drugih ljudi koji su se pokazali veći od tebe – koji si pokazao pravo lice, crveno bez stida – jer i Amerikanci i Crna Gora znaju ko šta ima i ko je glavni vlasnik svega u Crnoj Gori i čija je Crna Gora ovakva evropska i NATO-vska dok ti ratuješ sa pravoslavnom verom, Mitropolijom, Srbijom i Rusijom u kojoj si sa svojim ličnim ambasodorom bio mnogo puta više i interesnim razlogom, dok sam ja jedini iz tadašnjeg crnogorskog vrha u dogovoru primio skoro upokojenog Žirinovskog”, zaključuje Marović.

“Možda si i to zaboravio. I nisam ja nedostupan pravdi, nego se lečim od nepravde, od montiranih procesa, od sudova tvoje Vesne i prijatelja koji su ti je doveli”, dodaje Marović u odgovoru Đukanoviću, aktuelnom predsedniku Crne Gore.