Ambasada SAD: “Svetozar Marović da se vrati u Crnu Goru i suoči sa pravdom”

0
EPA/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopštila je da Svetozar Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije nekadašnjem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog delovanja u regionu.

“Ovim merama američkih ministarstava finansija i vanjskih poslova, označavaju se akteri na Zapadnom Balkanu koji ugrožavaju regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju. Označavanjem Svetozara Marovića, Amerika jasno kaže da je nekažnjivost neprihvatljiva”, poručili su iz ambasade SAD na Tviteru.

Ambasada SAD saopštila je da politički lideri moraju promovisati javno dobro, a ne lične interese, dok im oni koji ih podržavaju ne smeju dozvoliti da zloupotrebe svoje pozicije time što neće biti kažnjeni.

Oni su dodali da ukoliko ne počne rešavanje endemske korupcije, koja drži Crnu Goru u bezizlaznoj situaciji godinama, ona će nastaviti da sprečava prosperitet Crne Gore, slabi demokratiju i ometa njen napredak ka EU.

“Građani Crne Gore zaslužuju mnogo bolje”, poručili su iz ambasade SAD i naveli da će nastaviti da koriste prikladne mere kako bi promovisali odgovornost aktera u Crnoj Gori, širom regiona i globalno.

Marović je uhapšen 2015. godine, a sredinom 2016. nagodio se sa crnogorskim Specijalnim tužilaštvom da odleži tri godine i 10 meseci zatvora. Pristao je i da opštini Budva vrati 1,1 milion evra koliko je tužilaštvo procenilo da je stavio u džep, kao i da uplati 100.000 evra u humanitarne svrhe.

Marović je, međutim, samo par dana pošto je pušten iz pritvora u maju 2016. otišao u Beograd i više se nije vraćao u Crnu Goru. Zvaničan razlog bilo je psihijatrijsko lečenje zbog depresije. Za njim je raspisana poternica.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore poslalo je 28. januara ove godine poslednju urgenciju Ministarstvu pravde Srbije u vezi sa molbom za izručenje Svetozara Marovića.