Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije pozvao je u završnici predizborne kampanje građane da izađu na izbore 30. avgusta i u miru smene vlast dok je premijer Duško Marković poručio da će nakon izbora sve koji proklinju Crnu Goru vratiti svojim kućama jer u Crnoj Gori nemaju što da traže.

Litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti održane su i večeras u nekoliko crnogorskih gradova a u Nikšiću je skupu prisustvovao biznismen Miodrag Daka Davidović.

Litijama prisustvuju hiljade ljudi, iako je merama Nacionalnog kordinacionog tijela za suzbijanje zaraznih bolesti zabranjeno na otvrenom okupljanje više od 100 građana.

Građani koji protestuju protiv Zakona o slobodi veroispovesti, nosili su ikone, crkvene barjake, trobojke i crvene crnogorske zastave, a sa razglasa su odjekivale crkvene pesme.

Mitropolija Crnogorsko primorska saopštila je da ne stoji iza litija.

Crnogorski premijer i zamenik predsednika Demokratske partije socijalista Duško Marković saopštio je na predizbornom skupu da nakon izbora 30. avgusta više ništa neće biti isto i da će se, nakon njihove pobede, Srpska pravoslavna crkva i njeni sveštenici  vratiti u manastire i crkve.

„Neće ih biti više u političkim povorkama. Neće ih biti za mikrofonom gde proklinju naše očeve, naše đedove, nas same i našu decu. To se nige u svetu ne radi u XXI veku“, rekao je on.

On je rekao da će sve istrpeti do 30. avgusta, ali da nakon toga sve to neće više tolerisati.

„Zakon i pravni poredak će jednako važiti kako za nas tako i za Amfilohija i za Backovića i za sve druge. A za one koji proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane, otvorićemo granice jer nemaju ovde utemeljenja i vratićemo ih njihovim kućama odakle su došli. Neka uređuju na takav način njihove domove, njihovu zemlju, a Crnu Goru će prepustiti nama koji je volimo i koji je poštujemo“, rekao je Marković.

I mitropolit Amfilohije je građane ranije pozvao da glasaju za promene i najavio da će prvi put u svojih 82 godine izaći na izbore.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-450-od-27-avgusta/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/edicija-velike-biografije-srpske-kontroverze-tri-knjige-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-dve-luksuzne-monografije-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/

Komentara

  1. Boris
    27. август 2020. 11:20

    Još jedan izdanak komunističke UDBE. Laganje i zamena teza je izgleda zajednička osobina političara i u Srbiji i u Crnoj Gori. Nisam nikad čuo da je neko proklinjao Crnu Goru. Batice, niste ni ti ni Milo Crna Gora.

  2. Bobby
    27. август 2020. 15:07

    Видим спрема се нова "истрага... " "неволица", па ко не воли и не поштује, а што све знају само Душко и његови да препознају, пут им под ноге. А то колко Душко воли и поштује, е то је већ постало еталон љубави према домовини и сви који мисле да остану, морају бар толико да воле и поштују. Према томе,... Каквих све тамо ликова има, Боже сачувај.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.