(Beta-AFP) – Peruanski književnik Mario Vargas Ljosa (Llosa) (85) izabran je danas za člana Francuske akademije, iako je prema pravilima Akademije prešao godine za članstvo.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine dobio je 18 glasova za, jedan glas protiv i dva nevažeća glasačka listića.

Njegova kandidatura podneta je još 2010. godine kada je Ljosa ispunjavao starosnu granicu od 75 godina. Za ulazak u Francusku akademiju ne postoji pravilo o nacionalnosti.

Ljosa nije nikad objavljivao dela na francuskom, iako ga tečno govori pošto je emigrirao u Pariz 1959. godine. Slavni književnik sada živi u Madridu.

Književnik je napisao više od 30 romana, dramskih komada i eseja. Medju njegovim najpoznatijim delima su „Zelena kuća“, „Razgovor u katedrali“, „Tetka Hulija i piskaralo“, „Don Rigobertove beležnice“ i „Raj na drugom čošku“.

Ljosa je 1995. dobio je nagradu Servantes (Cervantes), koja važi za najznačajnije književno priznanje piscima španskog govornog područja.

Umetnik je jednom prilikom rekao da promovisanje književnosti nije samo podrška nekom obliku zadovoljstva, luksuza, već ohrabrenje za slobodu, demokratiju, pluralizam i koegzistenciju u različitostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.