Marina Abramović u subotu u Beogradu, konferencija počinje u 6.23h ujutru kad umetnica “čisti” svoju karijeru i arhivu najboljih radova

0
Foto: Profimedia

Marina Abramović biće u subotu, 21. septembra, u Beogradu kada će u Muzeju savremene umetnosti biti otvorena njena retrospektivna izložba “Čistač”.

Konferencija za novinare biće upriličena istog dana u 6.23h ujutru u skladu sa konceptom izložbe “Čistač”, gde umetnica simbolično u zoru “čisti” svoju umetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova.

Umetnici na konerenciji pridružiće se i kustos MSUB Dejan Sretenović, zaslužan za kocept izložbe Čistač u Beogradu kao i Jerko Denegri, saradnik na Beogradskoj fazi izložbe i domaćin kuće v.d. direktora Slobodan Nakarada.

Velika retrospektivna izložba “Čistač” svečano se otvara 21. septembra 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović– od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Retrospektivna izložba „Čistač“ a ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Izložbu „Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).