Marina Abramović o izložbi u Beogradu: “Ispunila sam dug prema svojoj zemlji. Veza sa njom mi je u DNK”

5
Foto: Profimedia

Umetnica performansa Marina Abramović izjavila je da je ispunila dug prema svojoj zemlji posle njene najveće retrospektivne izložbe “Čistač” koja je od septembra 2019. do januara 2020. godine održana u Beogradu, njenom mestu rođenja.

Na 26. Sarajevskom filmskom festivalu premijerno je prikazan film Borisa Miljkovića “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” koji je bio povod magazinu Varajeti za tekst o umetnici.

“Povratak je za mene zaista ono da ljudi vide kakvom se umetnošću bavim svih ovih godina, a toliko radova je inspirisano mojom zemljom”, rekla je nedavno Marina Abramović za Varajeti.

Ona je u tom intervjuu rekla kako je pre nekoliko godina posetila Beograd kako bi prisustvovala venčanju svoje nećake. Među gostima je bila i premijerka Ana Brnabić koja ju je pitala zašto se sa svojim radovima nije vratila u srpsku prestonicu, odakle je potekla.

“Nikada me niste pozvali”, odgovorila je Marina.

A prema njenim rečima, poziv za povratak je usledio na licu mesta.

Iako već decenijama ne živi u Beogradu, on je u Marininoj umetnosti jedan od osnovnih elemenata.

“Ne možete od sebe odvojiti svoju zemlju. Gde god da živite, imate tu pozadinu, imate tu istoriju, imate tu tradiciju. Sa toliko svojih dela koja se odnose na zemllju iz koje dolazim, ne treba mi veza. Veza je u vašem DNK”, izjavila je Marina za Varajeti.

5 KOMENTARA

  1. Osobo najbolje da nisi dolazila…nemoj se oduzivati…samo idi i ne okreci se sine…dosta nam je takvih..ti ovom narodu ne mislis dobra

  2. Nisi trebala dolaziti. Srbiji nisi potrebna. Ko te je pozvao i finansirao nije normalan. A tvoja umetnost je obicno smece koje ce pregaziti vreme. Vrhunska dekadencija.

  3. Marina prica o DNK,u tom slucaju malo istine.Njena pripadnost Hazarsko Frankistickoj liniji odredila je unaprijed njenu sudbinu.
    Zasto sudbinu ?poznavaoci Frankizma razumijece.Charles Novak veliki poznavalac Frankizma i pisac knjige Jakob Frank lazni mesija ,kaze da Frankisti kojima pripada i Marina to nikada ne priznaje.O tome je nesto i natucao novinar NIN a Dragan Jovanovic.Ukus svijeta je ukus Amerike ,a ukus Amerike je ukus Hazara ta izjava Dzoa Bajdena be sasvim tacna.Hazarstvo je nametnulo Marinu davsi joj mesijansku ulogu isto onako kao sto su nametnuli komunizam .Kako su najnizi krug vlasti u bolsevicko Rusiji sacinjavali Hazari Frankisti ,od 540 licnosti najuzeg kruga 430 su bili Hazari. Takav slucaj je i u savremenoj umijetnosti gdije se Marina pumpa preko medija kao najeksponiraniji predstavnik Hazarske mesijanske misli u savremenoj umijetnosti i koji je kao projekat Hazara Frankista kreiran,nametnut,propagiran,totalitaran.

Comments are closed.