Maratonski pregovori izsraelske opozicije u jednom prigradskom hotelu: Protivnici Netanjahua u trci sa vremenom

0
(Beta/Yonatan Sindel/Pool via AP)

(Beta-AFP) – Protivnici premijera Izraela Benjamina Netanjahua ubrzali su danas pregovore o novoj vladi uoči isteka roka za njeno formiranje s ciljem da prevaziđu političku krizu.

Maratonske pregovore o raspodeli ministarstva i ključnih mesta vode danas u jednom hotelu u predgrađu Tel Aviva lideri levičarskih, desničarskih i partija centra, uključujući radikalnu desnu stranku “Jamina” (Desno) Naftalijaa Beneta koji će, kako se očekuje, biti prvi na mestu premijera.

Po dogovoru, Beneta će na mestu premijera posle dve godine maandata zameniti vođa partije centra “Ima budućnosti” (Ješ atid) Jair Lapid, dosadašnji lider opozicije, mandatar za sastav nove vlade.

Na sastanku je i Mansur Abas, vođa islamske partije Raam čiji su članovi izraelski Arapi, a ima četiri poslanika.

Sve oči su uprte u tu i još jednu partiju izraelskih Arapa – Ujedinjenu listu, jer bloku koji se protivi Netanjahuu nedostaju samo četiri poslanika da obezbedi većinu u parlamentu, Knesetu, sa 120 poslaničkih mesta.

Abas je ranije govorio da je on spreman da pregovara sa svakim ko želi da služi interesima izraelske arapske zajednice koja čini 20 odsto od oko devet miliona stanovnika Izraela.

Lapidu je zadatak da obrazuje vladu početkom maja poverio predsednik Izraela Ruven Rivlin pošto u tome nije uspeo Netanjahu koji je bio prvi mandatar. Rok za formiranje vlade ističe sutra, u sredu, u ponoć.

Do tada bi trebalo da se prevaziđu podele i postigne dogovor o portfeljima, a prvenstveno o ministarstvu pravde.

Šarolika koalicija koja se suprotstavlja Netanjahuu, ima malo šta zajedničkog, osim želje da ga smeni pošto je na vlasti ukupno 15 godina, a uz to mu se u tri slučaja sudi za korupciju.

Netanjahu je prvi predsednik Vlade Izraela krivično optužen dok je na funkciji.

Ukoliko Lapid objavi da je dogovor postignut pre isteka roka, imaće na raspolaganju sedam dana da podeli portfelje i dobije poverenje parlamenta.

U međuvremenu je sve i dalje moguće, imajući u vidu da su Netanjahuov desničarski Likud i njegovi advokati i danas pokušali da spreče mogući koalicioni sporazum konkurenata za vlast.

Postavili su pitanje ustavnosti Lapidovog plana rotacije u vladi, s obzirom da je on mandatar, a premijer će prvi biti Benet.

Izraelski mediji navode da bi predsednik parlamenta – Kneseta, Jariv Levin mogao da odloži glasanje o poverenju u nadi da će se neki poslanici iz protivničkog bloka predomisliti.

U takvoj atmosferi pre mogućeg dogovora o koaliciji koju su Netanjahuove pristalice nazvale izdajom, pojačano je obezbeđenje Beneta i Lapida.

Netanjahu je protivnički blok nazvao “opasnošću za bezbednost Izraela”, što je još više doprinelo napetosti i podstaklo proteste na obe strane.

Ako ne bude takozvane “vlade promene”, poslanici mogu da zatraže od predsednika Izraela da za mandatara imenuje poslanika koga oni predlože.

U slučaju da ni to ne uspe, Izraelci će glasati peti put za nešto više od dve godine.