Završen protest: Uhapšen vozač koji je udario mladića, demonstranti pokušavali da probiju kordon

0
Foto Printscreen/Nova.rs

Ispred Palate Srbija, gde su dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti, održan je protest više ekoloških organizacija koje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma. Aktivisti su u manjim grupama, oko dva sata blokirali Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Kordon policije ih je, međutim, sprečavao da priđu Palati Srbija. Na raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Bulevara Mihaila Pupina došlo je do incidenta, kada je automobil koji je pokušao da probije blokadu udario mladića koji je učesnik protesta. Vozač automobila je pronađen i uhapšen, saopštio je demonstrantima policajac u civilu, preneo je N1.

Savo Manojlović je pozvao na smirivanje tenzija i zamolio građane da ne napadaju policajce koji su profesionalno radili svoj posao, i da oni nisu krivi što tokom protesta nije bilo saobraćajne policije, već su za to odgovorni vrh policije i ministar Aleksandar Vulin.

Nakon toga je protest i zvanično zavšren i okupljeni su se razišli.

Učesnici protesta u više navrata pokušavali su trčanjem da zaobiđu policijski kordon, zbog čega je izgledalo kao da se jedni i drugi “jure” po parku uz Bulevar Nikole Tesle.

Direktor kampanje “Kreni-promeni” Savo Manojlović je, komentarišući “jurnjavu” sa policijom rekao da je to “slika buduće Srbije”, gde su, kako je istakao, slobodni građani napolju, a “kriminalci zatvoreni” u objektu koji će policija čuvati.

Gradjani su krenuli ka ulazu Palate Srbije, iz pravca Bulevara Nikole Tesle, koji je blokiran za vozila, ali im kordon policije nije dozvolio da pridju zgradi zbog čega se čuju uvredljivi povici protiv Vučića, prenosi N1.

Direktor kampanje Kreni- Promeni Savo Manojlović predvodio je gradjane, obraćajući im se preko megafona, u pokušaju da pridju zgradi kako bi “blokirali Vučića jer on blokira ceo sistem”.

Manojlović je izjavio da ima još vremena da se ne raspusti Narodna skupština i da Vlada po hitnom postupku uputi zakon na usvajanje u skladu sa zahtevima ekoloških aktivista, a ukoliko se to ne desi, javnost će večeras biti obaveštena o daljim koracima.

“Mi od borbe nećemo odustati”, rekao je Manojlović.

Gradjani su se okupili i na pravcu ka drugom, svečanom ulazu u Palatu Srbije, gde se takodje nalazi policija.

Ekološki aktivisti, koji blokiraju prilaz Palati Srbije u Beogradu, povremeno su pokušavali da protrče kroz kordon policije, kako bi prišli zgradi, koja ih u tome sprečava.

Policija je zadržala Dragana Simovića iz Gornjih Nedeljica, ali ga je brzo pustila nakon burnog reagovanja ostalih okupljenih koji su im za to bili dali rok od deset minuta.

“Došli smo ko ljudi ovde da se čuje naša muka, od četvrka smo ispred zgrade Predsedništva, ali niko da se zaustavi da nas čuje”, rekao je Simović za TV N1.

Direktor kampanje „Kreni-promeni“ Savo Manojlović rekao je na početku blokade da su se ekološki aktivisti odlučili na blokadu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što predsednik Repbulike Aleksandar Vučić nije poslušao grašane koji su pet dana kampovali ispred Predsedništva, prenosi N1.

„Postoji još šansa da se Narodna skupština ne raspusti danas. Vlada Republike Srbije može danas po hitnom postpuku da predloži Zakon, a sutra Skupština da ga usvoji“, kazao je Manojlović obraćajući se novinarima na blokadi u Bulevaru Nikole Tesle.

Kazao je i da imaju spremne naredne korake, ukoliko Skupština bude danas raspuštena i budu raspisani parlamentarni izbori, ali da će ih saopštiti večeras.

“Ono što je sigurno naredni korak je da ćemo imati i proteste i ovakve vrste blokada tokom izborne kampanje”, poručio je Manojlović.

Predstavnik incijative „Kreni-promeni“ Savo Manojlović objavio je mapu protesta.

Protest „Sretenjski ustanak“ u organizaciji Kreni promeni i SEOS održaće se danas u 12 sati, u vidu blokade Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle.