Mamurluk je češći kod žena nego kod muškaraca: Biologija je kriva za to

0
Foto: Profimedia

Žene češće pate od posledica prekomerne konzumacije alkohola, a prema rečima nutricioniste Amande Ursel to je potpuno normalno,

Postoji objašnjenje zašto alkohol teže podnose žene nego muškarci.

“Žene obično imaju veći procenat telesne masti u odnosu na muškarce. Drugim rečima, u njihovom telu se nalazi manje vode koja raspoređuje uneti alkohol i obezbeđuje da on brže nestane iz organizma”, objasnila je Ursel, prenosi N1.

Činjenica da žene imaju manje vode u telu dovodi do toga da one brže padaju pod uticaj alkohola nego muškarci, ali postoji još jedno pojašnjenje ovog fenomena.

“Muškarci u želucu imaju malu količinu alkoholnih dehidrogenaza, enzima koji razgrađuju alkohol koji je toksičan,dok ih žene nemaju. To znači da proces razgradnje alkohola kod muškaraca počinje brže nego kod žena. Organi žena, a samim time i jetra, manji su, pa nisu u stanju da proizvedu alkoholne dehidrogenaze koliko i muškarci”, dodala je Ursel.

To je razlog više da se nikada ne takmičite sa muškarcem u pijenju alkohola jer su oni od samog početka u prednosti.

“Ako pokušavate da ih pratite, posledice će drugi dan za vas biti mnogo teže”, rekla je Ursel.

A kada već dođe do mamurluka najbolje je da se držite tradicionalne metode kao što je unošenje tečnosti, pre svega vode koja će vam pomoći da alkohol brže izbacite iz organizma.