Udruženje „Mame su zakon“ održalo je protestnu šetnju od Skupštine Srbije do Vlade Srbije tražeći izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici.

Na početku kolone nalazio se transparent „Dižem glas za mame“ za kojim su išle bubnjarke i roditelji sa decom, piše N1.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da je Zakon u primeni 17 meseci i da je diskriminatorski prema velikom broju žena.

Ona je novinarima rekla da od ministara traže da vide koje su to izmene Zakona koje oni pripremaju, jer misle da ono što vlast najavljuje nema utemeljenj u budžetu za 2020. i da je to još jedno u nizu obećanja koje neće biti ispunjeno.

Osnovni zahtev da nijedna majka dok je na porodiljskom odsustvu ne prima naknadu manju od republičkog minimalca.

Drugi zahtevi se odnose na manje dece sa invaliditetom, majke privrednice i majke koje najviše zarađuju.

Macura je okupljenima ispred Vlade Srbije rekla da Inicijativa „Mame su zakon“ dobijaju poruke da majke mesečno dobijaju i 800 dinara, a da se javila i majka koja dobija nešto više od 100 dinara.

„Šta možete, gospodo iz Vlade, mesečno da kupite za 150 dinara. Da li možete da kupite najobičniju dohranu za dete“, pitala je Macura.

Ona je rekla i da joj je žao što nema više solidarnosti i istakla zahtev da ministar za rad Zoran Đorđević hitno primi žene koje su napisale izmene zakona.

Majka Milena, koja je na porodiljskom odsustvu, na protestu je pozvala vlast da „vrati novac porodiljama i trudnicama“ i vreme muževima koji rade dva do tri posla.

„Mi hoćemo pare za koje smo radile i koje smo zaradile“, naglasila je Milena.

Majka deteta sa invaliditetom Stanislava rekla je da je nekoliko hiljada dece ostećeno ovim zakonom.

Ona je rekla da je za njeno dete potrebno mnogo aparata, lekova i potrošnog medicinskog materijala, da to sami plaćaju, a da joj je novim zakonom da bi primala naknadu za odsustvo ukinuta tuđa nega i pomoć.

Stanislava je rekla da im je potrebna sistemska podrška.

Komentar(1)

  1. Bobby
    1. decembra 2019. 21:46

    Али се министар, доктор Славица, не оглашава овим поводом. Она промшља где и како треба разговарати о аферама, и сл., али на овај проблем, иначе из њеног домена и већ заборављене борбе против "беле куге", она редовно остаје нема.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.