Malo optimizma: U Evropi opada broj zaraženih, umrlih i primljenih u bolnice

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Poslednje četiri nedelje opada broj novih potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u 52 zemlje Evropekoje pokriva odeljak Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekao je danas regionalni direktor SZO za Evropu, doktor Hans Kluge.

I broj smrtnih slučajeva je u padu dve poslednje nedelje, a opada i broj primljenih u bolnice, preneo je Kluge govoreći novinarima iz sedišta SZO Evropa u Kopenhagenu, u Danskoj.

Kluge je to rekao uz najavu da Svetska zdravstvena organizacija i Evropska unija pokreću program vrednosti 40 miliona evra kao pomoć kampanji vakcinacije protiv kovida-19 u šest bivših sovjetskih republika: Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Ukrajini i Moldaviji.

Taj program dopunjava rad Kovaks programa EU i SZO čiji je cilj da se vakcine rasporede u svim zemljama, bilo da su bogate ili siromašne, rekao je Kluge.

“Vakcine predstavljaju način da se brže izadje iz pandemije, ali samo ako osiguramo da sve zemlje, bez obzira na nivo prihoda, imaju pristup tim vakcinama”, rekao je on i ukazao da “nefer pristup vakcinama može da se osveti: Što duže traje virus, to je veći rizik od opasnih mutacija”.