Mali: “Minimalna zarada stiže minimalnu potrošačku korpu do kraja 2023. godine”

3
Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

(Beta) – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će se, prema planu “Srbija 2025”, minimalna zarada izjednačiti sa cenom minimalne potrošačke korpe do kraja 2023. godine. 

On je gostujući na TV Prva naveo da “minimalac” trenutno pokriva 81,5 odsto potrošačke korpe, da je nakon jučerašnjeg sastanka kolegijuma Socio-ekonomskog saveta Vlada Srbije predložila da minimalna zarada naredne godine bude 35.012 dinara. 

“To je povećanje od 9,4 odsto. Sa povećanjem minimalca i penzija koje se planira do kraja 2022. godine, mi ćemo imati prosečnu zaradu od 670 evra u Srbiji. Od završetka fiskalne konsoldacije 2017. godine, minimalna zarada raste tri puta brže nego bruto domaći proizvod”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, minimalna zarada je od tada porasla kumulativno oko 52 odsto, dok je cena minimalne potrošačka korpa porasla (oko) deset odsto.

Ministar je dodao i da će 22. septembra svim penzionerima isplatiti po 50 evra iz trećeg paketa pomoći usled pandemije, da će u novembru svim ostalim građanima Srbije isplatiti po 30 evra, kao i da će u februaru i martu biti plaćeno još 20.000 dinara za najstarije.

3 KOMENTARA

  1. Никада краја лажима и обманама, овај пут некаквог министра, па још и финансија. Тачан наслов, у складу са условима рада и живота у Републици Србији, (општим безакоњем) би морао да гласи: “Неки ће то да имају, али већина неће”. Зашто би то тако, вероломно у односу на “општи напредак” који нам “министар” представља, требало казати ? Па зато јер живимо под влашћу, под којом се не поштују уговорне, а ни правне норме. А не поштују се, у овом случају, норме дефинисане у појединачним колективним уговорима, да се минималне зараде, утврђене по коефицијентима за различите нивое стручне спреме, једноставно линеарно не повећавају када се законом утврди нова минимална цена радне снаге. И ником ништа. Синдикат у овом и оваквим случајевима, такође, нема шта да каже. И то је општи тренд, тако да, “на папиру” све то лепо изгледа, али у пракси се ради о масовном кршењу уговорних права радника, о чему никога није брига. И до чега све то доводи, па до масовне “уравниловке”, на све нижим и нижим нивоима зарада, у свим оним предузећима у којима је руководећа, криминализована структура, “слизана” са комуно-фашистичком врхушком на власти, у циљу наставка несметане експлоатације радне снаге. “Не липши магаре,…”.

    • Уз извињење у прекомпозицији текста изоставих сет “домишљатих” варијанти да се ово повећање избегне, почев од повраћаја дела исплаћене зараде послодавцку, у гоотовом, до смањивања, или свођења осталих давања до бесмисленог нивоа, као рецимо накнаде за топли оброк на динар дневно,… али би то сада већ било преопширно, а што је основа, зашто тог достигнућа неће бити за све. А потом и све последичне “деформације” као што је наведено у тексту.

  2. Bilo bi baš lepo da dotični gospodin lično živi bar godinu dana na minimalcu, pa da nam se posle tog iskustva javi.

Comments are closed.