“Mala Mađarska” živi svoj (i Orbanov) san: Španska “Marka” piše o srpskom fudbalu, ali ne o Zvezdi i Partizanu

0
Profimedia

Ugledna španska “Marka” danas piše o srpskom fudbalskom prvenstvu, ali ne ni o Zvezdi ni o Partizanu, učesnicima evropskih takmičenja i nedavnog derbija, već o iznenađujućem lideru – možda i posle današnjeg kola – na tabeli, TSC iz Bačke Topole.

“Marka” primećuje da je poslednji “stranac” koji se umešao u duopol “večitih” bio Obilić, 1998, a da ni uvođenje plej-ofa nije uspelo da razdrma ovaj režim.

Ali, sada je tu Bačka Topola, koju “Marka” naziva “uspehom Fudbalskog saveza Mađarske”.

“Grad ima mađarsku etničku većinu i dosad nije uspevao da napravi klub koji bi se takmičio u najvišem rangu. Menjali su ime čak osam puta, iako su osnovani 1912. dok je grad još pripadao Austrougarskoj”, navodi Marka.

Sve se promenilo zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, navodi španski sportski list.

“Orban je veliki ljubitelj fudbala, a otkako se vratio na vlast 2010. održava odlične veze sa mađarskom dijasporom. Konkretno, za Bačku Topolu to znači ulaganje FS Mađarske od devet miliona evra u jednu od najboljih fudbalskih akademija u Srbiji”, piše novinar Viktor Romero uz podsećanje na Orbanovu izjavu tokom otvaranje akademije, da ta zemlja želi da Mađari svuda na svetu budu uspešni.

Bačka Topola odlično je krenula u novo prvenstvo, mada je i “Marki” jasno da će na kraju sezone titula pripasti Zvezdi ili Partizanu.

“Ali, zasad ‘mala Mađarska’ vodi, a san ekipe u kojoj su potekli Nikola Žigić i Dušan Tadić živi.”