„Razgovaraćemo o slučaju Srbije i Kosova s voljom da se nastave pregovori, nemamo nameru da propišemo rešenje, već smo spremni da sagledamo sve opcije i da se razgovori nastave bez tabua. Odgovornost je na svima, svi moramo da radimo da dve strane nastave dijalog“, poručio je predsednik Francuske na konferenciji s nemačkom kancelarkom, preneo je N1.

„Drugi ulog je da zajedno radimo na stabilnosti regiona. Najvažnije je imati političku stabilnosi u regionu, što za Francusku predstavlja politiku novog angažmana. Od 2000. godine smo se malo povukli iz regiona i danas želimo zajedno da radimo“, rekao je Makron.

On je poručio da je srećan što se nalazi u Berlinu uz poruku da zajedno s Angelom Merkel mogu da nastave s inicijativama.

„Želeli smo da pokušamo da u neformalnom okviru okupimo lidere i otvoreno razgovaramo o stabilnosti regiona, jer smatramo da je to evropsko pitanje, a poslednji meseci su pokazali da je moguće napraviti napredak. Dvadeset godina je prošlo od ratova koji su pocepali Balkan, a Prespanskim sporazumom smo videli da možemo da prevaziđemo razlike“, kaže Makron.

Uvereni smo da stabilnost zavisi od regionalne agende i veće saradnje balkanskih zemalja, postoje tenzije koje ne doprinose nikome i o tome ćemo razgovarati, rekao je Makron na kraju obraćanja.

Nemačka kacelarka je naglasila da Nemačka i Francuska imaju zajedničku odgovornost i da je u njihovom interesu da se razvoj u regionu Zapadnog Balkana kreće pozitivno. Kaže da smo mogli da vidimo hrabre korake u Severnoj Makedoniji i kako se dolazi do rešenja konflikta.

„Govorićemo i o Srbiji i Kosovu i kako da unapredimo kretanja, jer se ovaj problem čini slabije rešenim. Iskreno i zajedno da povedemo razgovor, samo čitav region može da se razvija zajedno. Da se vidi kako mogu da se nastave bilateralni pregovori“, rekla je nemačka kancelarka.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.