Makron: “Mir u Ukrajini neće se izgraditi ponižavanjem Rusije”

1
EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

(Beta-AFP) – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Strazburu da bi se završio rat koji ruska vojska vodi u Ukrajini mir treba graditi bez “ponižavanja” Rusije. 

“Sutra ćemo imati da gradimo mir, ne zaboravimo to nikad. To ćemo morati da radimo sa Ukrajinom i Rusijom oko stola. Ali to se neće uraditi u negaciji, ni isključenju jednog drugim, čak ni poniženjem”, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu.

Nešto ranije on je u govoru pred EP rekao da kada se mir bude vratio na evropsko tlo, “biće potrebno da se izgrade nove bezbednosne ravnoteže, a da se nikad ne podlegne iskušenju, ni poniženju, ni duhu revanšizma”.

“To je već u prošlosti i suviše uništavalo puteve mira”, dodao je Makron praveći paralelu sa Versajskim ugovorom zaključenim posle Prvog svetskog rata, kojim je “ponižena” Nemačka.

Od sada Evropljani treba “sve da učine da Ukrajina može da izdrži i da Rusija nikad ne prevlada”, poručio je on i dodao da takođe treba sve da se učini da se “sačuva mir na ostatku evropskog kontinenta i izbegna svaka eskalacija sa Moskvom”.

On je naveo da današnji dan daje “dva vrlo različita lica 9. maja”, istovremeno Dan Evrope u EU i proslava godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom 1945. u Rusiji.

U Moskvi se pokazala “volja za demonstracijom sile, zastrašivanjem i odlučnim, ratobornim govorom” predsednika Vladimira Putina, rekao je on, dok je u Strazburu, kako je dodao “bilo udruženje građana, nacionalnih i evropskih parlamentaraca” da razmišljaju o “budućnosti” kontinenta.

1 KOMENTAR

  1. Rusija je svake godine slavila 9 maj dan pobede isto sa paradom nezNam sta smeta to makronu ,dali su Nemci ponizili u prvom svetskom ratu ceo svet ako se Makron sad uvlači Nemcima to je njegova stvar kao sad su dobri prijatelji a ratovali svakih 20 godina sa Nemcima

Comments are closed.