Majka zaražene bebe u Hrvatskoj: “Nikog ne krivim, takva su vremena. Osoba koja me je zarazila ponela se neodgovorno, doživela sam stigmatizaciju mene i moje porodice…”

0
Foto: Profimedia

Bebe od četiri i dva i po meseca najmlađe su obolele od koronavirusa u Hrvatskoj.

I jedna i druga su infekciju dobile od zaraženih kontakata, odnosno ukućana te su na kućnom lečenju i dobrog zdravstvenog stanja.

U Hrvatskoj je do sada su na koronavirus testirane tri porodilje i 48 trudnica od kojih je njih pet pozitivno na ovu bolest, preneo je Večernji.

“Najmlađa obolela osoba od koronavirusa u Hrvatskoj je dvoipomesečna beba iz Duge Rese”, rečeno je na konferenciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije na početku nedelje.

Beba je zarazu dobila od majke koja je bila u kontaktu s obolelom osobom i tako i sama dobila koronavirus.

“Beba je dobro, nema temperaturu, ima blage respiratorne probleme i otpuštena je, nakon 24 sata koliko je zadržana u bolnici od uzimanja uzorka do povratnih rezultata, na kućno lečenje. Beba se ne leči nikakvim lekovima, već se svakodnevno prati njeno stanje”, pojasnio je novinarima dr Luka Jerković, infektolog karlovačke Opšte bolnice.

“Moj sin i ja smo svakim danom sve bolje, većina problema je iza nas i to je najvažnije. Svakoga dana pratimo njegovo zdravstveno stanje, razgovaramo s nadležnim lekarima i, hvala Bogu, za sada je sve u redu. Moj je sin, praktički ‘preležao’, koronavirus kod kuće”, rekla je majka deteta iz Duge Rese.

Ona je rekla da je beba dva dana imala temperaturu, kijala i kašljala, da je od 1. aprila je pozitivna na virus.

“Zarazila sam se od osobe koju sam srela u obrtu majke, ali ja nikoga ne krivim za to, jer takva su vremena, niko ne zna šta ima niti gde se i od koga može zaraziti. Uprkos tome što nikoga nikada nisam osuđivala, osoba od koje sam se zarazila nakon svega se ponela neodgovorno, tako da je bilo stigmatizacije mene i moje porodice. Baš zato je dobro da se zna istina. Ja sam u bolnici u Karlovcu bila samo dva dana, do dolaska nalaza, a dva puta sam testirana; prvi puta 22. marta jer sam imala simptome koji su slični i prehladi, ali sam bila negativna na COVID-19, ali s obzirom da sam i dalje imala temperaturu i respiratorne probleme, na nagovor moje doktorke, ponovno su me testirali i tada, 31. marta, bila sam pozitivna na COVID-19. Dakle, nekih 12 dana sam se osećala loše, s temperaturom od 37,6. Snimana su mi i pluća i sve je u redu, a ja sam sada svakim danom sve bolje, kao i moja beba, lečila sam se kod kuće, kao i moj sin i ponavljam, najgore je, srećom iza nas”, rekla je ona.