Majk Pens će najverovatnije prisustvovati inauguraciji Bajdena: “On je dobrodošao, za razliku od Trampa…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Potpredsednik SAD Majk Pens će prisustvovati ceremoniji inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena, javilo je sinoć više američkih medija, u trenutku kada je odlazeći predsednik Donald Trampa koji je najavio da neće prisustvovati ceremoniji, sve izolovaniji.

Odnosi između Trampa i Pensa su se znatno pogoršali od kada je potpredsednik SAD u četvrtak potvrdio pobedu demokrate Džoa Bajdena na novembarskim predsedničkim izborima, na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa organizovanoj tokom noći posle nezamislivog nasilja u Vašingtonu.

Masa Trampovih pristalica upala je u zgradu Kongresa i prekinula raspravu o potvrđivanju izbornih glasova elektorskog koledža. Pet osoba je stradalo u nasilju i odlazeći republikanski predsednik je optužen da je podstakao nasilje svojim izjavama.

Juče je više medija pozivajući se na visoke vladine zvaničnike navelo da će Pens, koji je morao da se skloni od razjarenih napadača koji su zauzeli Kongres, odlučio da prisustvuje Bajdenovom polaganju zakletve 20. januara.

Bajden je u petak rekao da je Pens dobrodošao na ceremonija, a pozdravio Trampovu objavu preko Tvitera da neće prisustvovati.

Bajdenova inauguracija planirana je u smanjenom formatu zbog pandemije koronavirusa. 

Posle nasilja od 6. januara odlazeći predsednik Tramp bi od ponedeljak mogao da bude podvrgnut drugoj proceduru opoziva, što bi bio istorijski presedan.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!