Nedavno je na naše prostore stigla prava revolucija u pristupu zdravlja i dobrobiti. Za to je zaslužna Maja Babić, koja je donela koncept lifestyle medicine (LM) i mindful eatinga na naše prostore. Njena misija nije samo lečenje bolesti, već i promocija zdravog načina života kao ključ dugoročnog blagostanja. U ovom članku istražujemo Majinu viziju, njenu firmu MajaMayo Centar i njene doprinose našem zdravlju kroz spoj moderne medicine i dubokog osećaja za svesno konzumiranje hrane. Upoznajte ženu koja menja način na koji razmišljamo o zdravlju i prehrani. Saznajte kako nam LM i mindful eating mogu pomoći da postignemo potpuno fizičko i mentalno blagostanje.

Obrazovanje na svetskom nivou

Maja Babić svoj put ka izvanrednoj karijeri u oblasti LifeStyle medicine započinje obrazovanjem mastera prehrambenih tehnologija i nastavlja na prestižnim institucijama. Završila je edukaciju na Harvard Univerzitetu, jednom od najrenomiranijih univerziteta na svetu. Nakon toga, odlazi u Ameriku i provodi vreme u Mayo Clinic, poznatom medicinskom centru, gde je dodatno obogatila svoje znanje i veštine.

LifeStyle Medicina: Sveobuhvatan pristup zdravlju

MajaMayo Centar se ističe svojim pristupom zdravlju. LifeStyle medicina podrazumeva sveobuhvatan pristup prevenciji i lečenju bolesti, gde se naglasak stavlja na promene u načinu života, ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Možete li da nam opišete ukratko kako izgleda vaš model ishrane?

Naš model ishrane se fokusira na visok unos svežeg povrća, voća, mahunarki, žitarica, ribe, morskih i orašastih plodova, sa smanjenim unosom mesa, mleka i sira. Umeren unos crvenog vina tokom obroka. Biljni začini se koriste za začinjavanje hrane umesto soli. Ograničava se unos nezdravih namirnica, uključujući prerađenu hranu, rafinisane skrobne namirnice, šećeri, slatkiši, gazirani napici i masna hrana, prerađena ulja.

Ovo je naučno dokazan obrazac ishrane. Smanjuje telesnu težinu, nivo holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.  Na sve ovo postoji jedan glavni factor, a to je personalizacija za svakog pojedinca.

Svesna sam da su ovo opšta mesta i negde već viđeno. Međutim naš pristup u Majo je drugačiji.  Ukratko, naši klijenti mogu da jedu svu hranu koju vole, samo ne na isti način. Mi našim klijentima ne zabranjujemo ništa, već menjamo navike, koristeći različite mehanizme koje su se dokazale kredibilnim višegodišnjim istraživanjima. Naši klijenti uživaju u našim programima i srećni izlaze iz našeg centra. Zato što dokazuju sebi iznova da to mogu i da nije nikakav bauk .

Zapamtite, ne morate brojati kalorije i ne morate se pridržavati niza strogih pravila.

Koji način ishrane vi praktikujete?

Hranim se pretežno celovitom hranom. Trudim se da konzumiram oko 5 porcija voća i povrća svaki dan.  Uglavnom se hranim visoko proteiskim namirnicama. Ljubitelj sam ribe i morskih plodova. Mlečne proizvode sam zamenila sa biljnim. Konzumiran dosta nesoljenih orašastih plodova koje su mi pri ruci kada sam nervozna. Svakako gledam da mi ishrana bude raznovrsna što je više moguće.

Rekli ste da se “povremeno prepustite uživanju”. Da li to znači da zdrav život podrazumeva konstantno odricanje? Gde je tu sreća?

Razumem vašu zabrinutost oko balansa između zdravog života i uživanja. Važno je shvatiti da zdrav život ne podrazumeva konstantno odricanje, već postizanje ravnoteže između nutritivno bogatih namirnica i uživanja u povremenim poslasticama.
Sreća je ključna komponenta zdravog života i ne treba je zanemariti. Uživanje u hrani koja nam prija i donosi zadovoljstvo je deo tog procesa. Međutim, važno je biti svestan količina i učestalosti tih „povremenih uživanja“. Umesto da se fokusiramo na odricanja, treba da razmišljamo o hrani kao o načinu da negujemo svoje telo i dušu.

Da li je veganska ishrana zdrava?

Veganska ishrana je definisana samo onim što isključuje – sve proizvode životinjskog porekla. Osoba može da konzumira vegansku ishranu i ipak da bude nezdrava. Na primer, Oreo keks i čips su veganski proizvodi. Neki ljudi mogu da budu vegani, a da konzumiraju visoko prerađenu hranu.

Mindful Eating

Jedan od ključnih koncepta koji Maja Babić promoviše je mindful eating, što možemo prevesti kao „svesno jedenje“. Ova tehnika se bazira na tome da se potpuno posvetimo hrani, uživamo u svakom zalogaju i slušamo signale koje naš organizam šalje.

U svetu brze hrane i stresa, Maja Babić nas podseća na važnost pažljivog i svesnog pristupa ishrani i načinu života. Mindful eating je tehnika koja nas podseća da hrana nije samo gorivo za naše telo, već i iskustvo koje treba u potpunosti doživeti. Maj Babić je predvodnica ovog koncepta u Srbiji.

Ključni Principi Mindful Eating-a

 1. Svesnost: Mindful eating podrazumeva svestan pristup ishrani. To znači da se koncentrišemo na svaki obrok i potpuno se posvetimo hrani. To nam pomaže da izbegnemo prejedanje i emocionalno prejedanje.
 2. Slušanje Tela: Vaše telo ima sposobnost da vam kaže kada je gladno. Mindful eating vas uči da pažljivo slušate te signale. Kada jedete svesno, lakše ćete primetiti kada treba prestati sa jelom.
 3. Bez Ometanja: Što znači da ne jedemo ispred televizora, kompjutera ili dok vozimo. Ovo nam omogućava da se potpuno fokusiramo na hranu i uživamo u njoj.

Benefiti Mindful Eating-a

Mindful eating ima mnoge benefite za zdravlje i blagostanje, a neki od njih su:

 • Kontrola Telesne Težine: Svestan pristup ishrani može pomoći u kontroli telesne težine, jer vas podseća da jedete samo kada ste stvarno gladni, a ne zbog stresa ili dosade.
 • Smanjenje Stresa: Mindful eating takođe može smanjiti stres, jer vas usmerava na trenutak i pomaže vam da se opustite tokom obroka.
 • Bolju Kontrolu Dijabetesa : Za osobe koje boluju od dijabetesa, mindful eating može pomoći u boljoj kontroli nivoa šećera u krvi, jer pomaže u boljem upravljanju unosa ugljenih hidrata.
 • Poboljšanje Odnosa sa Hranom: Mindful eating može promeniti vaš odnos prema hrani, tako da je više ne doživljavate kao neprijatelja, već kao izvor zadovoljstva i energije.

Maja Babić, kao zagovornica mindful eating-a, nas podseća na važnost ovog pristupa ishrani. To nije samo način da se poboljša fizičko zdravlje, već i da se stvori pozitivan i svestan odnos prema hrani, čime se postiže veće zadovoljstvo u svakom zalogaju.

Personalizovani pristup zdravlju

Maja Babić takođe daje važnost personalizovanom pristupu. Pomaže pojedincima da istraže i unaprede  odnos prema hrani, da jedu sa više pažnje, prevaziđu prejedanje, uspostave i održavaju zdravije i navike u ishrani i načinu života.

Svaka osoba ima svoje potrebe, preference i izazove, zato Maja nudi personalizovanu uslugu koja joj omogućava da detaljno radi sa klijentima.

„Kada osoba želi da poboljša svoj odnos prema hrani, zaustavi prejedanje, oseća veću kontrolu nad okolinom hrane, izgubi težinu i uspostavi dugoročne zdrave navike u ishrani, veoma je važno da se sagleda ‘cela slika'“, objašnjava Maja. „To uključuje istraživanje sledećih aspekata:

 • Navike u ishrani
 • Slika tela
 • Način života, uključujući nivo stresa i obrasce spavanja
 • Mentalno zdravlje i opšte blagostanje
 • Fizičko zdravlje
 • Samopouzdanje i samopojam
 • Prošla iskustva
 • Istoriju dijeta
 • Ličnost
 • Zadovoljstvo životom“

Sve ove komponente čine integrisani deo njenog pristupa zdravlju i dobrobiti, kako bi se klijentima pružila potpuna podrška u njihovim naporima za promenom i postizanjem optimalnog zdravlja.

O Maji Babić

Osnivač MAJAMAYO Centra, prvog centra za Lifestyle medicinu u Srbiji.  Diplomirani Inženjer Prehrambene Tehnologije. Master of Science iz oblasti prehrane i tehnologije hrane. Mayo Clinic College of Medicine and Science, Health & Wellness terapeut. Harvard Medical School, Licencirani nutricionista i coach iz oblasti Dizajniranje održivog plana ishrane.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.