Izgledalo je kao da se u subotu, sve sa onom provalom oblaka, sve sjatilo u Beograd. Sve dobro, i sve loše. I to je bila samo subota, a gde je kraljičina sahrana, a gde je Evropsko prvenstvo u košarci, a gde je odlazak u (zasluženu) penziju Rodžera Federera…

Nije lako tada praviti novine, i u isto vreme je najlakše – dovoljno je samo „naći ugao“, kako na redakcijskim kolegijumima često insistiramo.

Nadamo se da smo uspeli; čitaoci će, kao i svake nedelje, biti sudije.

A od ovog broja, u sklopu proslave Nedeljnikovog jubileja (deset godina izlaženja, malo li je na krizu štampanih medija, o nekim drugim krizama da ne govorimo?), čitaoci će dobijati poklon u svakom broju.

Počev od premijernog broja našeg novog izdanja, magazina „Istorija“.

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju Nedeljnika – i Istorije.

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

OSMA SEDNICA – Bio je to istinski početak vladavine Slobodana Miloševića. Jedan „običan unutarpartijski obračun“ na kom je Milošević – u tom trenutku ne direktno, ali ubrzo i direktno – srušio i u političku istoriju poslao svog kuma i dotadašnjeg zaštitnika Ivana Stambolića ubrzo je u istoriji zauzeo mesto prekretnice za vremena koja će doći. Uoči 35. godišnjice, „Istorija“ objavljuje rekonstrukciju događaja, predstavlja najznačajnije aktere, i otkriva dosad nepoznate detalje iz varljivog septembra 1987.

Dosije o Osmoj sednici prva je naslovna strana „Istorije“, novog magazina u izdanju Nedeljnika, koji svi čitaoci dobijaju na poklon uz aktuelni broj.

RAMBO – Uvijek sam se čudio u intervjuima kada bih naišao na pitanje „Šta biste vi promijenili da se ponovo rodite?“ i gotovo uvijek je odgovor isti: „Ja bih da se ponovo rodim – uradio sve isto.“ Koja je to vrsta javnog samozadovoljavanja. Kao neka onanija nad sopstvenom biografijom. Ja bih, da se ponovo rodim, uradio mnogo toga drukčije. Prije svega bih bio malo manje svestran, ali i manje površan, ispričao je Rambo Amadeus u velikom životnom intervjuu Branku Rosiću.

PRAJD – Da li je ovakav Prajd i atmosfera koja mu je prethodila iznenađenje ako znamo da čak 56 odsto ljudi u Srbiji i dalje misli da je homoseksualizam bolest, dok su istopolni brakovi ilegalni u zemlji iako imamo prvu gej premijerku koja ima partnerku i dete? Velika analiza u novom Nedeljniku.

LALIĆ – „Prijateljima iz regiona koji su me pitali Šta je to bilo u Beogradu?! odgovarao sam: Ono što kod vas još nije – Evroprajd“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

PANOVIĆ – Iako je mnogo toga preuzeo od Koštunice – pre svega neutralnost kao eufemizam za prorusku poziciju – Vučić bar ne propušta šansu da izreklamira sebe i Srbiju na skupovima gde učestvuju i zvaničnici kosovskih Albanaca, a što bi Koštunica sigurno propustio, piše Zoran Panović u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – Volfgang Išinger kaže da „novo“ rešenje za Kosovo podseća na njegovo staro „rešenje“ za Kosovo. Treba mu verovati, piše Ljiljana Smajlović u kolumni „Melodija iz Potsdama“ u novom Nedeljniku.

FEDERER – Nadal i Đoković su osvojili više grend slem titula od Federera i proveli više vremena na prvom mestu. Ali njihov uspon nije umanjio Federerov položaj među ljubiteljima tenisa. To „religijsko iskustvo“ niko nije mogao da nadmaši. Đokovićev i Nadalov „ratnički tenis“, samo je dodatno fokusirao Federerovu eleganciju. Kao primabalerina, sa nogama koje prkose gravitaciji. Kao poetsko nadahnuće sa reketom u rukama…

PIŠČEVIĆ – Nedeljnik ima novu kolumnistkinju! Hana Piščević je umetnica, grafička dizajnerka i ilustratorka. Objavila je jedan roman. Drugi (upravo) piše…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.