Mađarski parlament usvojio niz mera protiv LGBT: Ustavom onemogućeno usvajanje dece istopolnim parovima

1
Profimedia

(Beta) – Mađarski parlament usvojio je danas više propisa protiv LGBT populacije, jedan od kojih je upisao tradicionalno shvatanje “roda” u Ustav, a drugi de fakto zabranjuje isptopolnim parovima usvajanje dece.

“Majka je žena, otac je muškarac”, navodi se u amandmanu na Ustav koji je usvojen podrškom poslanika većine, navodi se na zvaničnom vebsajtu mađarske Skupštine.

Taj tekst definiše pol samo kao onaj na rođenju i dalje navodi da se “obrazovanje obezbeđuje na osnovu vrednosti zasnovanih na identitetu i hrišćanskoj kulturi zemlje”.

U argumentaciji vlada je opravdala taj amandman potrebom da se zaštiti dete protiv mogućih ideoloških i bioloških mešanja” savremednog zapadnog sveta.

Pored toga Parlament je izglasao zakon kojim se odobrava samo venčanim parovima da usvajaju decu, što u praksi isključuje homoseksualce koji nemaju prava da se venčaju u Mađarskoj. Odobrenja mogu biti data u posebnim slučajevima.

Od maja već je pravno zabranjeno zvanično upisivanje promene pola u toj zemlji, članici EU i gde premijer Viktor Orban na vlasti deset godina obećava “neliberalizam”.

Razne međunarodne organizacije (UN, Savet Evrope, OEBS, EU) optužuju redovno Orbana da krši evropske vrednosti.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Slažem se da je definicija pola otišla predaleko. Pol je biološka, ne sociološka kategorija i sve drugo je radikalno-liberalna propaganda koja više nema nikakve granice.

Comments are closed.