Mađarska, prva zemlja EU u koju su stigle kineske vakcine

0

(Beta-AP) – Kineske vakcine stigle su jutros u Mađarsku čime je ona postala prva zemlja EU u kojoj će se gradđanima davati te vakcine.

Avion sa 550.000 doza vakcina kineske državne kompanije Sinofarm sleteo je danas u Budimpeštu iz Pekinga. Ta isporuka je dovoljna za 275.000 ljudi za po dve doze vakcina, rekla je šefica Odelenja za epidemiologoju Nacionalnog centra za zdravlje Agnes Galgoči na konferenciji za novinare.

Mađarska očekuje da dobije ukupno pet miliona doza vakcine Sinofarma tokom naredna četiri meseca. Budimpešta je nastojala da obezbedi vakcine iz zemalja van zajedničkog EU programa za nabavku vakcina, uz tvrdnje da kašnjenja u sprovođenju programa vakcinacije koštaju živote.

Vakcina Sinofarma, za koju proizvodjači kažu da je efikasna gotovo 80 odsto, već se koristi u susednoj Srbiji, navodi AP ukazujući da su brojni etnički Mađari već njom vakcinisani.

Mađarska se takodje dogovorila da nabavi dva miliona doza ruske vakcine Sputnjik V, koju su bolnice počele da daju u Budimpešti prošle nedelje.