Predsednik Demokratske strane (DS) Zoran Lutovac rekao je danas da su u predstojećem periodu ključne reči „istrajnost i odlučnost“ jer, kako je naveo, ili će se uspostaviti dijalog za normalizaciju političkih odnosa ili će se protesti radikalizovati, preneo je N1.

„Ono što mi očekujemo jeste da ćemo snagom argumenata, snagom prisustva ljudi, snagom naše istrajnosti uspeti da objedinimo političke snage koje će dovesti pameti one koji izbegavaju da vode bilo kakav razgovor“, rekao je Lutovac, na otvaraju sednice Glavnog dobora DS, navodeći da takvi shvataju demokratiju kao nametanje svog mišljenja.

On je rekao da suština protesta koji se mesecima održavaju nije da se „nasilno nešto menja“, već su se kroz njih ljudi oslobodili straha i artikulisali nezadovoljstvo kao i da su zahtevi precizirani i svedeni na suštinu – slobodne izbore i takve medije.

„Potrebno je da svojim primerom pokazujemo ljudima da neophodno izvršiti promene da ćemo biti tu kad god treba i koliko god treba, 26 subota, ako treba još 50 subota, ali moramo da se izborimo za opravdane ciljeve i interes građana“, reka je Lutovac.

Prema njegovim rečima, može se kazati da je ta stranka bila vodeća snaga protesa, u „organizacionom, tehičkom i kadrovskom smislu, a Branislav Lečić je dobri duh i zaštitnik protesta“.

Lutovac je rekao da će ekspertski tim, koji je predstavljen na jednom od ranijih protesta, u ponedeljak izaći sa analizom stanja i predlozima kako doći do slobodnih izbora i slobodnih medija.

Govoreći o planovima, on je podsetio da je nedavno napravljen korak u „ukrupnjavanju“ u veliku, ujedinjenu Demokratsku stanku sa Socijademokratskom strankom i Zajedno za Srbiju, što bi danas GO DS trebalo da verifikuje.

„To je ujedinjenje na programsko ideološkim osnovama, načinjen je prvi korak, što znači da smo jedan politički subjektivitet“, rekao je Lutovac, navodeći da će se raditi da postanu jedinstven i „politički i formalno pravni subjektivitet“.

On je naglasio da su građani izgubili poverenje u političke elite i da se ono mora povratiti kroz nuđenje „vizije“ suštinskih promena.

„Neophodan je novi društveni dogovor, sa jednostavnim porukama i jasnim ciljevima“, rekao je Lutovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.