Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da Minsk bezuspešno pokušava da ubedi migrante koji se nalaze na granici da se vrate svojim domovima. U Briselu spremaju nove sankcije, ovaj put protiv avio-kompanija koje prevoze migrante.

Hiljade migranata otputovalo je u Belorusiju, u nadi da će preko te zemlje ući u Evropsku uniju. Dočekala ih je bodljikava žica na granici s Poljskom i izuzetno niske temperature. Iako povremeno uspeju da probiju barijeru, dočeka ih poljska policija.

Aleksandar Lukašenko je rekao i da je o situaciji u Crnom moru imao dug telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ocenio je da se Amerikanci i NATO „odvratno“ ponašaju u Crnom moru i „podgrevaju“ situaciju“, objavljeno je na sajtu predsednika Belorusije.
„Ali mi nismo dečaci da nasednemo na te njihove nerazumljive poteze“, rekao je Lukašenko.

U Crno more su pre dve nedelje ušla tri američka ratna broda, koja su učestvovala u zajedničkim vežbama sa brodovima Turske, Rumunije i Ukrajine.

NVO grupa „Granica“ saopštila je da je primila informaciju da Belorusi primoravaju migrante da budu nasilni prema poljskim snagama bezbednosti, ali druga strana tvrdi da je reč o dezinformacijama.

Aleksandar Lukašenko navodi da pokušavaju da ubede migrante da se vrate u svoje zemlje, ali bez uspeha. Ističe i da Minsk može da ih prebaci u Minhen avionima beloruske avio-kompanije „Belavia“, ako Poljska ne obezbedi humanitarni koridor, prenosi RIA Novosti.

Pojedini mediji prethodno su preneli da su vlasti Minhena izrazile spremnost da prihvate migrante.

Beloruski predsednik smatra da je migrantska kriza potrebna Poljskoj zbog problema sa Evropskom unijom i da se situacija sa migrantima „zahuktava“, sa ciljem da Rusija bude uvučena u sukob.

Кaže i da će uzvratiti u slučaju da Zapad uvede nove sankcije Belorusiji, što je jedna od tema današnjeg sastanka u Briselu.

Savet EU proširio mogućnosti za sankcije Belorusiji

Savet EU proširio je danas zakonski okvir kojim se omogućava uvođenje sankcija Belorusiji navodeći da je to odgovor na instrumentalizaciju ljudi koju sprovodi beloruski režim u političke svrhe.

Ovom odlukom prošireni su kriterijumi koji će omogućiti da se na listi sankcionisanih nađu pojedinci i subjekti koji organizuju ili doprinose aktivnostima Lukašenkovog režima, a koje omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU.

„Današnja odluka odražava odlučnost EU da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe. Ovo je reakcija na nehumanu i nezakonitu praksu. Istovremeno, nastavljamo da se suprotstavljamo neprihvatljivoj represiji režima protiv sopstvenog stanovništva i reagovaćemo u skladu s tim“, izjavio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Sankcije za avio-kompanije

Кako su evropski zvaničnici ranije danas rekli, Evropska unija planira da sankcioniše avio-kompanije, turističke agente i druge ljude umešane u transport migranata u Belorusiju.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas kaže da bi avio-kompanijama koje prevoze migrante moglo da bude zabranjeno da sleću u Evropu.

Oglasio se i litvanski šef diplomatije. Traži da svi beloruski aerodromi budu zatvoreni za letove za koje se sumnja da prevoze migrante.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je juče da NATO mora da preduzme konkretne korake, kako bi se rešila situacija na granici sa Belorusijom.

Кako je došlo do krize

Кriza je nastala nakon što je Zapad uveo sankcije beloruskoj vladi zbog nasilnog gušenja masovnih protesta prošle godine, a nakon izbora u kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu. Opozicija tvrdi da su izbori pokradeni, što on negira.

Evropska unija, čije su članice Poljska i Litvanija, optužuje Minsk i da iz osvete podstiče migrante sa Srednjeg istoka i iz Afrike da pokušaju da uđu u Uniju preko Belorusije, dok Lukašenkova vlada negira da pokušava da isfabrikuje migrantsku krizu i krivi Zapad za prelaske preko granica.

Potvrđuju da migranti idu ka granici, ali kažu i da se Varšava prema njima odnosi na nehuman način.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.