EU istražuje firme povezane s Lukašenkom. Među njima je i Karićeva “Dana Holding”, koja gradi luksuzne stanove u Minsku

0
Foto: Profimedia

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ima porodične veze sa najmanje dve firme na Kipru, a države Evropske unije pripremaju se da krenu u potragu za njegovim novcem, objavio je portal EU Observer.

Neke države EU, uključujući Kipar, složile su se u ponedeljak (12. oktobra) da zamrznu Lukašenkova sredstva, ako ih pronađu.

Dve kiparske kompanije za trgovinu nekretninama koje imaju veze sa Lukašenkovom snajom Liliom Lukašenko, suprugom njegovog najstarijeg sina Viktora, su “Eastleigh Trading” i “Dana Holdings”, a druga firma se dovodi u vezu sa poznatom srpskom porodicom Karić.

Kompaniju “Dana Holding” vode članovi porodice Karić, Nebojša i Bojan, sinovi Bogoljuba, sa kojim Lukašenko ima odlične veze.

Kada je reč o poslovanju firme, pored Nebojše i drugi članovi porodice Karić učestvuju u njenom radu kao akcioniri,  među kojima Danica Karić Stojilković, Jelena i Nadežda Lazarević, a njihov zbirni kapital u akcijama iznosi 200.000 evra, objavio je portal Nova.rs.

“Dana Holdings” je, tokom proteklih nekoliko godina, dobila ugovore za izgradnju kula luknuznih stanova u Minsku, piše EU Observer.

EU Observer piše i da je tokom protesta protiv Lukašenka, ta kompanija pružala svesrdnu podršku predsedniku Belorusije, a oni su to demantovali, iako postoji dokument koji može da potkrepi tu tvrdnju.

“Ova tvrdnju kategorički odbijamo. ‘Dana holdings’ je dobila sve građevinske dozvole na otvorenom tržištu i u skladu sa zakonima Belorusije”, rekao je PR kompanije.

Liliu je za direktorku “Eastleigh Trading” imenovao bivši šef za borbu protiv korupcije u beloruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Vječeslav Dudkin, koji je pobegao iz zemlje. On je naveo da su ona i vlasnik kompanije, “beloruski tajkun”, Vladimir Peftiev koristili firmu za prevare.

Peftiev je inače 2011. stavljen na listu sankcija EU s obrazloženjem “da je bio ključni finansijski sponzor Lukašenkovog režima”.

Direktorka “Eastleigh Trading” Lilia ima umetničku galeriju u tržnom centru u vlasništvu firme “Dana Holdings”, a beloruski opozicioni lideri kažu da je sklona davanju različitih ustupaka favorizovanim preduzećima.

Veza između Minska, Nikozije i Beograda baca sumnju na neke “lavirintne” finansijske tokove između Belorusije i EU. Kada je reč o Kipru, ova država ima više stranih investicija nego bilo koja druga zemlja EU. Pojedine velike beloruske kompanije investirale su na Kipru, poput IT firme Asbis, koja prema godišnjem izveštaju ima prihode od 1,6 milijardi evra, a čije globalno sedište je u kiparskom gradu Limasolu. Druga velika firma, “Wargaming group” ima prihode od 1,3 milijardi dolara. Sedište kompanije je u Nikoziji.

Kiparsko ministarstvo finansija reklo je da nema ničega spornog u transakcijama.

“Finansijske transakcije sa Kipra u Belorusiju su ograničene”, saopšteno je iz ministarstva, koje je inače odbilo da kaže da li zna za neku firmu koja je direktno povezana sa Lukašenkom.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-457-od-15-oktobra/