Nepoznati napadači ubili su u Kabulu devetoricu narkomana beskućnika, objavili su u nedelju avganistanski zvaničnici, što je novi podsetnik na hronični problem s drogom u toj zemlji, najvećem svetskom proizvođaču opijuma, ali i primer koordinisanog nasilja protiv zavisnika.

Beskućnici su spavali na otvorenom i forenzičari su utvrdili da su bili zavisnici, a prema saopštenju policije, nepoznati napadači usmrtili su ih vatrenim oružjem.

U Avganistanu ima oko 2,5 miliona korisnika droge, po podacima ministarstva zdravlja, većinom heroina, koji se proizvodi od (opijumskog) maka, koji se uzgaja u zemlji.

Od te brojke 20.000 su beskućnici, od čega polovina u Kabulu. Vlasti upozoravaju da je reč o pravoj društvenoj krizi. Država može da leči samo 40.000 zavisnika godišnje, a njih je mnogo više.

Broj zavisnika stalno raste zbog loših životnih uslova, pre svega socijalne zaštite, nezaposlenost i lakog pristup drogama, rekao je Šokur Haidari, zvaničnik odeljenja za borbu protiv droga ministarstva zdravlja.

Najmanje 50 zavisnika beskućnika umrlo je u poslednja dva meseca od zime.

Avganistan je već godinama najveći svetski proizvođač opijuma, uprkos tome što je američka vlada od 2002. potrošila skoro 8,9 milijardi dolara da bi zaustavila proizvodnju i krijumčarenje narkotika.

Avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je ovog meseca da je uhapsilo petoricu visokih policijskih zvaničnika, uključujući voditelja kabulskih snaga za borbu protiv narkotika, zbog sumnje da su upleteni u krijumčarenje droge.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.