“London vidi prostor za dijalog s talibanima…”

1

(Beta-AP) – Britanski ministar spoljnih poslova  Dominik Rab rekao je danas da iako London neće uskoro priznati talibansku vladu, “postoji značajan prostor” za dijalog s novim vlastima Avganistana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Dohi sa svojim katarskim kolegom, Rab je rekao da podržava “angažman” s talibanima kako bi se testirala njihova brojna obećanja, kao na primer da će štiti slobodu putovanja za Avganistance i strance, formirati inkluzivnu vladu i, što je značajno, sprečiti međunarodne terorističke grupe da koriste ratom zahvaćenu zemlju kao bazu.

“U svim tim oblastima sudićemo prema onome što rade, a ne samo prema onome što govore”, rekao je Rab.

Diplomatsko priznanje pokazalo bi se ključnim da se talibanima omogući pristup razvojnoj pomoći i zajmovima od međunarodnih finansijskih institucija, u situaciji kada se suočavaju s privredom u slobodnom padu.

Šef katarske diplomatije Mohamad bin Abdulrahman Al Thani rekao je da još  “nema jasnih naznaka” kada će aerodrom u Kabulu nastaviti normalno da radi i da ta zemlje procenjuje situaciju s novim talibanskim vlastima u Avganistanu.

Rekao je da Katar sarađuje s talibanima “na identifikaciji nedostataka i rizika ponovnog pokretanja aerodroma” koji je zatvorena za saobraćaj od 16. avgusta kada su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom.

Vojni letovi i evakuacije nastavljeni su do 31. avgusta, kada su američke snage napustile Avganistan i ostavile aerodrom bez kontrolora vazdušnog saobraćaja.

Al Thani je takođe pozvao talibane da ispune obećanje da će omogućiti Avganistancima i strancima da slobodno napuste zemlju kada aerodrom bude ponovo otvoren.

1 KOMENTAR

  1. Од терористичке организације до поузданог партнера. Свака сличност са ОВК је,… намерна.

Comments are closed.