London uveo sankcije protiv sedam Rusa povezanih sa trovanjem Navaljnog: Zamrznuta im imovina u Britaniji…

0
Ilustracija: Profimedia

(Beta) – Britanska vlada saopštila je da je uvela sankcije protiv sedam Rusa, povezanih sa trovanjem protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, kome je pozlilo pre tačno godinu dana tokom leta u Sibiru.

Rusima, identifikovanim kao pripadnici ruske bezbednosne službe (FSB), zabranjeno je putovanje u Veliku Britaniju i zamrznuta im je imovina, navela je britanska vlada.

London je u oktobru 2020. uveo sankcije protiv šest zvaničnika, među kojima su šef FSB-a Aleksandar Borotnikov i predstavnik ruske predsedničke administracije Sergej Kirijenko. Sankcije su uvedene i zbog umešanosti u trovanje Navaljnog.

Britanske vlasti dodale su da su sankcije protiv sedam Rusa uvedene jer smatraju da su te osobe „direktno odgovorne za pripremu i sprovođenje napada na Navaljnog u Tomsku, 20. avgusta 2020. godine“.

Među njima su tri navodna agenta FSB-a, Aleksej Aleksandrov, Vladimir Panaev i Ivan Osipov, koji su, prema navodima Londona, bili u Tomsku kada je otrovan Navaljni. Drugi sankcionisani Rusi su visoko rangirani predstavnici FSB, od kojih jedan general i jedan pukovnik.

Navaljni (45) je dva dana bio u komi u jednoj bolnici u Sibiru pre nego što je prebačen u Berlin na dalje lečenje, a nemački lekari su utvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom iz sovjetske ere.

Protivnik Kremlja se početkom januara vratio u Moskvu gde je odmah uhapšen. Trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dve i po godine.