Lončar: “Posete bolnicama još uvek nisu bezbedne, za sada nećemo popuštati…”

0
Foto: screenshot Youtube/Pink

(Beta) – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, da se za sada ne razmišlja od dozvoli posete bolesnicima u bolnicama, jer kako je ocenio, to još uvek nije bezbedno, ni za vakcinisane, ni za one sa negativnim PCR testom.

“Mi i dalje registrujemo korona pozitivne, mi i dalje imamo bolesnike koji leže u kovid bolnicama, ali imamo i bolesnike koji dodju u regularnu bolnicu, pa se simptomi ispolje kasnije i utvrdi se da su pozitivni na korona virus. Nije bezbedno ni za bolesnike, nije bezbedno ni za one koji bi došli u posetu”, rekao je Lončar.

Poslanik koalicije Stranka pravde i pomirenja – Ujedinjene seljačke stranke (SPP-USS) Samir Tandir upitao je da li Ministarstvo prosvete ima način na koji bi moglo da izadje u susret onim djacima koji su imali poteškoće prilikom praćenja onlajn nastave, dodajući da se ti problemi najviše javljaju u manjim mestima, gde internet konekcija nije dovoljno dobra.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je to ministarstvo utvrdilo da 1,3 odsto učenika u osnovnim i 0,9 posto učenika u srednjim školama nije imalo adekvatne uredjaje za praćenje nastave, ali da “ne vidi način” kako bi promenili polaganje matura i prijemnih koji su već u toku.

“Na taj način stavljamo u nepravičan i nelagodan položaj ogromnu većinu koja nije imala taj problem. Podsećam da smo imali prenos na RTS-u za sve one koji nisu imali odgovarajuće uredjaje. Mnogo tih problema smo sanirali u nekom prethodnom periodu, ali je bilo potrebno prijaviti probleme na vreme”, rekao je Ružić.

Samostalni poslanik Vladan Glišić pitao je zašto Srbija do “dan danas” nema zvaničnu platformu za pregovore sa prištinskim ustanovama oko pitanja Kosova i zbog čega se uglavnom samo reaguje na predloge prištine i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Predsednica Vlade Ana Brnabić odgovorila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o pitanju pregovora sa Prištinom govorio na sastanku sa predstavnicima opozicionih stranaka koje nisu želele prisustvo evroparlamentaraca, kome Glišić kao samostalni poslanik nije mogao da prisustvuje, ali i da je o tome već govorio pred poslanicima u Skupštini.

“Ja svakako neću ovde otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali dovoljno je da vam kažem, i da gradjanima Srbije bude dovoljno, da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije”, rekla je Brnabić.