Lončar: Mesta u kovid bolnicama ima za još dva dana, “Čigota” se uključuje…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Specijalna bolnica “Čigota” na Zlatiboru od sutra se uključuje u kovid sistem, kao ispomoć bolnici u Užicu, jer tamo raste broj obolelih, izjavio je danas minsitar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Lončar je rekao da u kovid bolnicama ima slobodnih kapaciteta za još dva dana i da se sada procenjuje koje bi još dve bolnice u unutrašnjosti ušle u kovid sistem, osim bolnica u Požarevcu i Smederevu. Kako je naveo, to će biti dodatni kapaciteti sa više od 400 kreveta, prenosi Blic.

Ministar je rekao da ima još slobodnih mesta u privremenoj bolnici u Areni, u Institutu za ortopediju ”Banjica” i da se osloboditi određeni broj mesta u klinicko-bolničkim centrima ”Dragiša Mišović”, ”Zvezdara” i ”Zemun”.

‘Tempom kojim to ide, to je dovoljno za narednih dan ili dva. U prethodna 24 časa samo u Beogradu smo primili 227 pacijenata sa uplaom pluća, tako da računamo na taj broj, ali i na veći”, rekao je Lončar.

Na pitanje da li se strahuje da u jednom trenutku ne bude dovoljno kapaciteta i lekara, ministar je kazao da ne postoji zdravstveni sistem koji može da izdrži neodgovorno ponašanje kao da korona ne postoji i da primi sve građane na lečenje. Naglasio je da je sada najvažnije da svi promenimo navike i nosimo maske.

‘Kada bismo svi to poštovali, imali bismo mnogo manje obolelih. Sada nam je najpotrebnije jedinstvo kako bismo smanjimo broj zaraženih i hospitalizovanih, jer o korona virusu ne znamo dovoljno. Sistem može da izdrži do jednog trenutka, ali neodgovorno ponašanje ne može da izdrži nijedan zdravstveni sistem”, zaključio je Lončar.

Sastanku su prisustvovali i dekani medicinskih fakulteta, a dogovoreno je da se oni aktivnije uključe u borbu protiv korona virusa i priprem kroz analize i istraživanja i da pripreme strategiju za jesen.

‘Ne možemo više da funkcionišemo po principu naznake da će nešto biti bolje ili gore, već da na dnevnom nivou pratimo situaciju i donosimo mere”, kazao je ministar.

Lončar je rekao da se razmišlja da oni koji su podneli najveći teret tokom epidemije – lekari i nastavnici na medicinskim fakultetima da dobiju vanredno unapređenje.