Lončar: “Dvoje mladih napalo doktorku na Infektivnoj…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

(Beta) –  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da je dvoje mladih napalo doktorku na Infektivnoj klinici u Beogradu jer su kako je naveo, bili nezadovoljni što su morali da čekaju na pregled.

Lončar je kazao da su mladić i devojka “razvalili neka vrata” a da je zbog incidenta reagovala i policija.

“Došlo je do nečega što ne sme da se dešava. Da se nekom ne svidja što mora da čeka na pregled a ne smeta mu da čeka i da bude dva ili tri sata na nekom koncertu ili splavu. To nećemo dopustiti”, kazao je ministar za Radio televiziju Srbije.

Lončar je izjavio da je Srbija jedna od prvih pet zemalja u svetu koje su potpisale ugovor sa američkom laboratorijom Fajzer o nabavci vakcine protiv korona virusa.

Najavio je da će iz tog razloga, Srbija tražiti dodatne količine vakcine pored 1,8 miliona doza koje su po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već naručene.

“Ko je napravio dobru procenu da će upravo ta vakcina dobiti dozvole u Evropi i SAD? EU danas već traži 800 miliona doza a ranije su hteli neku drugu vakcinu. Ja sam danas razgovarao sa Fajzerom i molio ih za dodatne količine jer smo medju prvima potpisali ugovor sa njima”, kazao je Lončar.

Ocenio je da je nabavka efikasne vakcine “svetlo na kraju tunela” u borbi protiv epidemije korona virusa.

“Dobrodošle su i sve druge vakcine koje su efikasne i bezbedne”, kazao je ministar.

On je ponovo apelovao na građane da poštuju epidemiološke mere i da se kako je rekao, “privremeno odreknu nekog komoditeta na koji su navikli”.

“Ako je problem da se na par nedelja odreknemo žurki, rodjendana…Šta je to u odnosu na ceo život”, upitao je ministar.

Upozorio je i da dan intenzivne nege košta oko 1.200 evra jer tu monitoring lekara traje 24 časa.

“To je pod uslovom da pacijent ne bude na respiratoru, da ne pričam o lekovima koji se daju tom pacijentu”, kazao je ministar.

Dodao je da će dopunjeni Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kom će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, možda već sutra biti objavljen u Službenom glasniku kako bi što pre stupio na snagu.

Ministar je kazao i da je 814 medicinskih radnika inificirano korona virusom, od kojih je njih 47 na bolničkom lečenju.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500