“Ljudske glave na biračkim mestima, ukradeni listići”: Na “horor izborima” u Meksiku vladajuća stranka izgubila apsolutnu većinu

0

Vladajuća stranka u Meksiku izgubila je apsolutnu većinu na izborima za donji dom parlamenta, prve su zvanične procene rezultata. 

Prema prvim rezultatima izborne komisije, stranka Morena predsednika Andresa Manuela Lopesa Obradora imaće izmedju 190 i 203 od 500 mesta. 

Morena je izgubila apsolutnu većinu, kao i dve trećine poslaničkih mesta koje je imala sa još tri stranke.

Meksikanci su juče glasali za 15 od 32 guvernera, kao i za 20.000 mesta u lokalnim vlastima.

Ljudske glave bačene su na stolove za kojima su sedeli članovi biračkih odbora na dva mesta u Tihuani, ali su počinioci odmah pobegli sa glasačkih mesta.

Na taj način samo je nastavljen najkrvaviji izborni proces u istoriji Meksika, tokom kojeg je ubijen 91 političar i zabeleženo više od 900 napada na kandidate i aktiviste, mahom opozicionih stranaka.

Iz saopštenja lokalnih vlasti nije jasno da li su počinioci uhvaćeni, ali je nedaleko od glasačkim mesta u Tihuani pronađeno još nekoliko plastičnih kesa sa delovima ljudskih tela i odsečenim glavama.

Osim bacanja delova ljudskih tela na biračka mesta, nepoznati napadači su ispalili 32 metka na kancelarije partije Morena, predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Nedugo zatim, maskirani napadači oteli su glasačke listiće sa nekoliko biračkih mesta u Meksikali.
Tokom kampanje, u 910 napada na političare ubijena je 91 osoba, od kojih su 36 bili kandidati. Oko 75 odsto napada bilo je usmereno protiv opozicionara.

Meksički mediji takođe navode da se u toj državi u poslednje vreme beleži bezmalo sto ubistava dnevno i da je prethodne godine ubijeno 34.600 ljudi.