U centru Beograda na Terazijama okupilo se više stotina gradjana u organizaciji neformalne grupe „Eko straža“ kako bi protestovali protiv zagađenja vazduha.

Oni su posle obraćanja govornika krenuli u mirnu šetnju pored Skupštine grada, predsedništva i instituta za javno zdravlje „Batut“, a na čelu kolone nose se dva velika transparenta na kojima piše „Stop ekološkom izbeglištvu“ i „Vaduh je opasan“.

Protest je završen je nedaleko od zgrade Instituta za javno zdravlje „Batut“, kojoj gradjani tokom protesta nisu prilazili kako ne bi uznemirili pacijente u obližnjoj bolnici.

Predstavnik Ekološke straže Bojan Simišić je sa protesta pacijentima uputio „poruku ljubavi“ i pozvao gradjane da se za dve nedelje okupe u drugim većim gradovima Srbije kako bi protestovali zbog ekoloških problema.

On je pobrojao da su danas na protest u Beogradu došli gradjani iz Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Leskovca, Niša, a prema pocenama kolona je tokom protestne šetnje narasla na broj od više hiljada ljudi.

Simišić je rekao da su danas gradjani obišli „institucije koje ćute“, pošto su prethodno bili i ispred gradske skupštine i Predsedništva Srbije, kao i da nisu uspeli da obidju sve „insitucije koje ćute“, ali da će to uraditi u narednim protestima.

Sinišić je uputio podršku svima onima u tim institucijama koje ne pristaju na ćutanje već se bore za zrav život.

„Svi moramo da budemo solidarni u ovoj borbi i ne smemo da se delimo ni na koji način“, rekao je Sinišić

Bojan Simišić iz „Eko straže“ izjavio je pre početka skupa za agenciju Beta da oni već nekoliko godina upozoravaju na aerozagadjenje navodeći da je Beograd najzagadjeniji milionski grad u Evropi ali da je u Srbiji nekoliko gradova u goroj situaciji i od Beograda.

„Problem je ovde epidemijskih razmera i to je prava humanitarna katastrofa“, rekao je Simišić.

On je dodao da se „Eko straža“ solidariše sa građanima koji su juče protestovali ali je naveo da postoji više ekoloških problema na koje treba upozoravati, medju kojima je i zagadjenje vazduha što oni i čine.

Simišić je dodao da iz pritvora moraju da se puste gradjani koji su juče privedeni.

„Ljudi su se okupili da brane i sačuvaju svoju zemlju a na njih su poslati navijači sa štanglama“, rekao je Simišić.

U govorima kod Terazijske česme, demonstranti su zatražili od države da promeni odnos prema problemima zaštite životne sredine i počne da primenjuje zakone na najveće zagađivače.

Na početku protesta, okupljenim gradjanima u centru Beograda pročitan je proglas u kome se poručuje da će se ovakva okupljanja nastaviti sve dok se problem ne reši.

„Vlada je pokazala da je zdravlje gradjana ne zanima, a naše je Ustavno pravo da vazduh koji dišemo ne bude opasan“, navedeno je u proglasu.

U proglasu je navedeno da nadležni ćute o oboljevanju gradjana, kao i da zbog skrivanja podataka vazduh neće biti manje štetan.

„Ovo je narodni bunt. Ne tražimo zlatno doba već da živimo kao sav normalan svet“, navedeno je u proglasu.

Potom je krenula je protestna šetnja do Skupštine i Predsedništva. Blokirana Slavija, učesnici protesta idu ka institutu „Batut“. Saobraćaj duž trase šetnje obustavljen.

Demonstranti stigli prvo ispred Skupštine, a potom i ispred Predsedništva.

„Predsedniče, mi smo ti koje zovete politikantima i stranim agenturama. Po Ustavu imamo pravo da dišemo zdrav vazduh, pa kakav ste vi to predsednik ako ne poštujete Ustav? Mi nećemo u ekološko izbeglištvo. Ovo je malo i naša zemlja, rešili smo da se borimo“, poručio je Bojan Simišić iz Eko straže.

Posle zaustavljanja na Slaviji, kolona je krenula u Bulevar oslobođenja, prema „Batutu“ gde je bilo najavljeno da će ostaviti kutiju u koju, kako kažu, lekari treba da ostave svoje diplome.

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas se u Beogradu održavaju dva protesta – ovaj prvi na Terazijama, a drugi u 18 sati na Trgu republike u Beogradu pod nazivom „Stop režimskom nasilju“. Kako je najavljeno, protest na Trgu republike biće „odgovor na nasilje, napade i privođenja aktivista koji su protestovali širom Srbije u subotu“.

Komentar(1)

  1. ljubica
    28. новембар 2021. 19:03

    Jako je interesantno da ovim što protestuju osiromašeni uranujum ništa ne smeta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.