Predstava „Kralj Ibi“ Ateljea 212 koja je proslavila Zorana Radmilovića i danas intrigira publiku u toj meri da se o njoj i dalje ispredaju se legende i prepričavaju Zoranove bravure i improvizacije.

Kada je izvođena, do karte se dolazilo teško. Stajalo se u redovima ispred blagajne. Ali se u pozorište ulazilo preko oluka.

Na to je podsetila upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujuć koja je ispričala svoja najranija sećanja na tu predstavu.

„Nikada neću zaboraviti situaciju za ‘Kralja Ibija’ u Ateljeu, ja sam tada bila dete. Ulazim i slušam pokliče direktora tehnike: ‘Ljudi, preko oluka ulaze u pozorište! Trči tamo!’. Ali to je značilo da je to trijumf veze između publike i Zorana Radmilovića i čitave trupe. Zato je ta predstava kultna“, rekla je ona za Blic.

Ona je dodala da je na sličnom putu i predstava Narodnog pozorišta „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Predstava koja podkazuje stvarnost prikazujući glavnog junaka u večitom strahu od velikog, drugačijeg, ponekad proračunatog sveta. To je naš mentalitet koji se teško menja i na tu iskrenost publika isto tako i reaguje.

„To je predstava koja živi, a predstava koja živi, koja se menja uvek će imati publiku. Publika oseti da je to živ materijal i ona ima poziv na taj način da i ona bude deo tog života“, objasnila je Ivana Vujić za Blic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.