Ljubomir Simović: Protiv ove vlasti bi mogle da se pobune i ribe

2
Foto Nedeljnik

Politički moćnici na raspolaganju imaju sva sredstva da obmanjuju i zaslepljuju tzv. običnog čoveka, da ga podmićuju i potkupljuju, da njime manipulišu, da ga do te mere indoktriniraju da on, i kad nema ni dva evra u džepu, veruje da su ga oni uveli u zlatno doba, kaže Ljubomir Simović, akademik i književnik za Blic.

“A kako čovek da se ne plaši kad vidi šta sve rade od ove zemlje? Pogledajte šta je obeležilo njihovu vladavinu: rušenje u Savamali, izgradnja Beograda na vodi, ukidanje glavne železničke stanice, insistiranje – uprkos upozorenjima stručnjaka – na izgradnji žičare sa gondolom na Kalemegdanskoj tvrđavi, po cenu da se tom izgradnjom nepovratno uništi autentičnost ovog kulturno-istorijskog spomenika, pa rekonstrukcije Slavije i Trga republike, radovi na beogradskim ulicama i bulevarima, pa ideja da se Stari savski most premesti sa Save na suvo! Beograd je jedina evropska prestonica u kojoj se otpadne vode, bez prečišćavanja, izlivaju u reke! Ne samo građani: protiv ove vlasti bi mogle da se pobune i ribe!”, rekao je Simović.

Posledice izgradnje Beograda na vodi tek će se pokazati, dodaje.

“A mogle su se predvideti na vreme da su političari hteli da slušaju arhitekte i urbaniste. Slobodan – Giša Bogunović ukazuje da se “danonoćno rasipa ogromna energija samo da ispumpa vodu iz podzemlja Beograda na vodi…”. Zar oni nisu znali na kakvom terenu podižu te kule? Nažalost, to nije sve. Nedavno sam pročitao, i ne znam kako u to da verujem, da su oni rasprodali 80 odsto izvorišta pijaće vode u Srbiji! Da li je iko svestan posledica te prodaje? A šta da kažemo o kiču koji se širi Beogradom? Pogledajte onu karikaturu ispred Crkve Svetog Marka, koja treba da predstavlja patrijarha Pavla! Uskoro ćemo dobiti i monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, u tradiciji – kako kažu istoričari umetnosti, koje niko ni za šta ne pita – u tradiciji ruske akademske skulpture s kraja devetnaestog veka! A ni maločas pomenuti Savski most više neće biti most nego skulptura na suvom! Njihovi najviši ideali su fontane, jarboli i gondole! A da za njima ne zaostanu, njihovi koalicioni partneri predlažu da se u Pionirskom parku podigne Trijumfalna kapija! Oni daju sve od sebe da od Beograda naprave ono što su geniji slični njima napravili od Skoplja. Da znaju ono što ne znaju, ne bi radili ovo što rade!”, rekao je Simović.

2 KOMENTARA

  1. O zlu koje se zove SNS, po meni – sramota nad sramotama – rečeno je skoro sve, ali većina naroda još ćuti iako su se ribe verovatno pobunile. Da ga podsetim kako su se Francuzi još krajem 18. oslobodili tiranije vođeni idejama slobode i pravde u njihovoj Marsaljezi: Hajdemo građani zemlje Srbije, dužnosti naše došao je dan, protiv naših prava i slobode mafijaški steg je zavitlan; bacimo pod noge strepnju i strah, budimo opet ponos roda svoga, neka odnarođena vlast drhti i zebe pred nezaustavljivom snagom našeg pohoda; vratimo pravdu, mir i nadu svima koji vole zemlju svoju, bacimo u tamnice zločince i lopove, sve koji sramote zemlju ovu.

  2. Bože, bože ; toliki novci bačeni uzalud, a toliko gladnih ljudi, dece; i bez domova, u ovoj državi!

Comments are closed.