Ljajić: “Janšin predlog o razrešenju krize poziv na nove sukobe u regionu…”

1
Foto Nedeljnik

(Beta) – “Neformalni predlog slovenačkkog premijera Janeza Janše da je za krizu na Zapadnom Balkanu najbolje rešenje da se završi proces disolucije Jugoslavije, nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih Janša izgleda nikada nije izašao”, ocenio je danas predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

“Ovo je najbolji primer kako nacional – populisti olako potežu za rešenjima, koja na prvih pogled izgledaju jednostavno i logično, a u suštini, umesto jednog, otvaraju na desetine novih problema u regionu”, rekao je Ljajić agenciji Beta.

Dodao je da Janša smatra da se državne granice moraju poklapati sa etničkim, što znači da u jednoj državi mogu živeti isključivo pripadnici jedne homogene etničke grupe.

“Ta teorija iz 19. veka nas je i odvela u ratove devedesetih, a Janez Janša bi ponovo, sa pristojne udaljenosti, da posmatra nove etničke sukobe, ili eventualno ‘humano preseljenje’ stanovništva iz jedne u drugu državu”, smatra Ljajić.

Kako je kazao, “slovenački premijer svakako na ovaj način želi da sebe prikaže važnijim nego što jeste u okviru Evropske unije, ali više od toga zabrinjava činjenica da je on predsednik vlade zemlje koja je danas članica EU”.

“Ova izjava Janeza Janše mnogo više govori o stanju u EU, nego o samom Janši, koji je inače celu svoju političku karijeru obeležio skandalima i političkim egzibicionizmom”, rekao je Ljajić.

1 KOMENTAR

  1. Не разумем, па зар није неко овде, много пре Јанше, предлагао “разграничење” ? То је само један од корака у истом правцу.

Comments are closed.