Liderka Zavetnika: “Imamo volju da smenimo vlast, ali ne možemo da zamislimo koaliciju sa Đilasom, i ne samo sa njim”

2
Foto Screenshoot/Youtube

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski povodom toga da li će ući u koaliciju sa opozicijom u Beogradu zarad smene aktuelne vlasti, da je njenoj stranci važno da se njeni principi uvaže i dodaje – “ne mislim da naši principi mogu da budu uvaženi ni sa (liderom SNS Aleksandrom) Vučićem ni sa (predsednikom Stranke slobode i pravde koja je deo koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Draganom) Đilasom.

Ističe, međutim, da neće izdati ni demokratska uverenja da se zaštiti izborna volja građana, te će dati doprinos da se utvrde fer i konačni rezultati izbora i “daćemo doprinos do poslednjeg dana, i kad se budu znali konačni rezultati, iznećemo konkretne predloge, bez namere da ikoga ucenjujemo, niti ćemo trgovati”.

„Primetno je da su ovi dani nakon izbora posvećeni isključivo beogradskim izborima, i da je Beograd opet progutao Srbiju, i to je nekorektno i nepravedno… Mi smo prvog dana nakon izbora brutalno napadnuti da ćemo formirati koaliciju sa SNS, jer je iz konteksta izvučena izjava da ću se ja kao šef stranke odazvati na poziv predsednika države da se razgovara o pitanjima oko formiranja vlade, ali sam rekla da Zavetnici nameravaju da ostanu državotvorna opozicija u skupštini, nemamo nameru da pravimo trule kompromise“, poručila je Đurđević Stamenkovski povodom spekulacija u medijima da li će ipak ući u koaliciju sa opozicijom u Beogradu, pošto je juče njena stranka učestvovala na sastanku opozicionih stranaka o nepravilnostima na izborima, prenosi N1.

Na pitanje da li je do sada neko zvao iz SNS, ona je rekla da će Zavetnici „kao odgovorna politička stranka uvek biti spremni da razgovaramo sa različitim političkim predstavnicima kada su u pitanju najvažniji državni interesi“.

Ističe da Zavetnici imaju volju da smene vlast u Beogradu, jer je “zajednički interes da dođe do promene negativne kadrovske politike u glavnom gradu”, ali da ne može da zamisli koaliciju sa Đilasom, “ali ne samo sa njim”.

Dodaje da su joj podjednako neprihvatljivi i oni koji seku drveće, aludirajući na gradsku vlast u Beogradu vladajućeg SNS, ali i oni koji bi da premeštaju spomenike, misleći na spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, za koga su iz Ujedinjene opozicije rekli da će ga premestiti ako dođu na vlast.

“I u jednima i u drugima prepoznajem destrukciju”, navodi Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da su Zavetnici jedina stranka koja je samostalno ušla u skupštinu, i da su zabeležili veliki rast u odnosu na prethodne izbore i da će “ostati svoj na svome”.

“Učestvovaćemo u vlasti onda kada budemo imali čvrste garancije da će biti ispoštovani naši principi.

Za nas su glasali oni koji su protivnici i bivše i sadašnje vlasti i ne želimo da ih izneverimo, mi smo budućnost srpske političke scene zbog svoje doslednosti”, rekla je ona.

Navela je i da je “ovaj izborni rezultat pokazao ko su pobednici izbora na svim nivoima u Srbiji – a to su

one stranke koje nisu učestvovale ni u prethodnoj ni u ovoj vlasti”.

“Građanima se nameće podela između Vučića i Đilasa, Zavetnici u tome ne žele da učestvuju”, poručila je ona.

Kada se radi o beogradskim izborima naglasila je da će njena stranka biti “apsolutno tu da se utvrde sve neregularnosti, naši kontrolori su uložili 380 prigorova u Beogradu na licu mesta i insistirali smo da se oni odmah uvaže, što se i dogodilo”.

“Pružamo podršku da se utvrdi konačan i realan rezultat u Beogradu”, rekla je Đurđević Stamenkovski i dodala da njena stranka neće pozvati svoje birače da glasaju za koaliciju Ajmo ljudi, koja bi mogla na ponovljenim izborima da dostigne cenzus od tri posto i tako dobije tri odbornika, što bi opozicionim strankama u glavnom gradu omogućilo da formiraju vlast ukoliko bi se sve udružile.

“Da nije tragično, bilo bi smešno da bivši predsednik države i Demokratske stranke Boris tadić dozvoli sebi da ne može da ostvari parlamentarni status u Beogradu. Nemam nikakav vid revanšizma, već mi principijelno ne možemo naše birače da pozovemo da daju glas za Ajmo ljudi, jer nemamo ništa zajedničko, pozvaćemo građane na ponovljenim izborima da daju nama glas”, poručila je ona i rekla da je prebacivanje odgovornosti na Zavetnike da su kamen spoticanja za smenu aktuelne vlasti u Beogradu “neozbiljno i nekorektno”.

Na pitanje sa kojim strankama Zavetnici imaju nešto zajedničko, ona navodi da su to koalicija NADA i Patriotski blok i da će njihov prioritet biti da pre svega sa njima razgovaraju o daljem postupanju ne samo u Beogradu već i na republičkom nivou.

“Mi nikome ništa ne dugujemo i nemamo šta kome da se dokazujemo osim ljudima koji su nam dali poverenje”, dodaje ona.

Kaže i da će zbog svoje privrženosti demokratskim vrednostima uvek sesti za sto sa onima sa kojima se ne slaže, i navodi da neće politički verovatno sarađivati, ali ako je nekome ukraden glas učiniće sve da se to ispravi.

“Beograd nije tek puka lokalna samouprava, on čini četvrtinu biračkog tela, grad je sa najvećim budžetom, simbol političkog zbivanja u čitavoj zemlji… Volela bih da sačekamo konačne rezultate, da se ne trči pred rudu”, poručila je Đurđević Stamenković.

2 KOMENTARA

  1. A, ništa onda. Peci kolače, vozi kamion, ima trista stvari kojima se možeš baviti. Politika je baš bez veze, jel’ da? 😉

Comments are closed.