Lideri G20 jednoglasno podržali minimalni globalni porez za korporacije od 15 odsto

0
(Beta/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP)

(Beta-AP) – Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju lidera jednoglasno su danas podržali globalnu minimalnu korporativnu poresku stopu od najmanje 15 odsto.

Ministri finansija Grupe 20 zemalja nekoliko meseci ranije dogovorili su minimalni porez od 15 odsto i njegovo formalno odobrenje na samitu svetskih ekonomskih moćnika danas u Rimu se očekivalo.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ocenila je da će sporazum o novim međunarodnim poreskim pravilima, sa minimalnim globalnim porezom, “prekinuti štetnu trku do dna u oporezivanju preduzeća.”

“Uspostavljanjem, po prvi put u istoriji, globalnog poreza konačno ćemo izjednačiti uslove za sve američke radnike i poreske obveznike, zajedno sa ostatkom sveta”, rekao je ranije američki predsednik Džozef Bajden.

Cilj globalnih pravila za oporezivanje multinacionalnih korporacija je suzbijanje poreskih rajeva i zaustavljanje trke u smanjivanju poreza kojom mnoge države mame kompanije, dok druge ostaju bez neophodnih prihoda.