Lider republikanaca u Senatu čestitao Bajdenu na izbornoj pobedi: “Elektori su rekli svoje…”

0

(Beta) – Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel čestitao je danas demokrati Džou Bajdenu kao izabranom predsedniku, navodeći da je elektorski koledž “rekao svoje”.

Mekonelova izjava u govoru u Senatu okončava višenedeljno ćutanje oko poraza predsednika Donalda Trampa na predsedničkim izborima 3. novembra, a data je dan pošto su se elektori sastali i zvanično potvrdili Bajdenovu pobedu.

“Želim da čestitam izabranom predsedniku Džou Bajdenu. Mnogi od nas su se nadali da će predsednički izbori imati drugačiji rezultat. Ali naš sistem vladavine ima procese koji utvrđuju ko će položiti zakletvu 20. januara. Izborni koledž je rekao svoje”, rekao je Mekonel. 

On je dodao da je Bajden osoba koja se posvetila javnoj službi mnogo godina. On je čestitao i izabranoj potpresdednici SAD Kamali Haris i rekao da “svi Amerikanci mogu da budu ponosni što prvi put imaju ženu za izabranu potpredsednicu”.

Mekonel je u uvodnom delu pohvalio Trampa i njegova “bezbrojna” dostignuća tokom četiri godine predsedništva, i rekao da Tramp i potpredsednik Majk Pens “zaslužuju” zahvalnost nacije.

Juče je nekoliko vodećih republikanaca u Senatu reklo da je vreme da se prizna da je Bajden pobedio.

Državni i savezni sudovi širom zemlje odbacili su tužbe koje je Tramp podneo tvrdeći da je bilo pronevere na izborima. Kako navodi AP, Tramp nije dao dokaze za svoje tvrdnje i državni zvaničnici iz obe stranke su rekli da nemaju osnova.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500