Lider Komunističke partije Kube posle 62 godine se ne preziva Kastro: Predsednik države Migel Dijas-Kanel novi šef kubanskih komunista…

0

(Beta-AFP) – Kubanski predsednik Migel Dijas-Kanel izabran je danas za prvog sekretara Komunističke partije Kube čime je preuzeo dužnost od Raula Kastra koji se povlači iz političkog života, saopštila je danas ta partija. 

“Migel Dijas-Kanel Bermudes izabran je za prvog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kube na osmom Kongresu partije”, saopštila je partija preko Tvitera na kraju izbora.

Osamdesetdevetogodišnji Raul Kastro je najavio da se povlači sa čela stranke i on će danas zvanično predati dužnost svom nasledniku. Dijas-Kanel je ranije rekao da će nastaviti sa istim smernicama partije.

Odlaskom Raula Kastra završava se era Kastrovih. Fidel i Raul Kastro su vodili Kubu skoro 60 godina i od tog ostrva su napravili glavnog aktera tokom Hladnog rata uspevajući da zadrže komunistički režim uprkos nestanku saveznika, Sovjetskog saveza.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra 2016, u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba, gde je počela kubanska revolucija.