Lider CDU: “Ne možemo da budemo zadovoljni rezultatima”

0
Foto Beta/ (Michael Kappeler/DPA via AP)

(Beta-AP) – Lider nemačkih konzervativaca Armin Lašet izjavio je večeras da će njegova koalicija učiniti sve što može da formira novu vladu, iako je na današnjim parlamentarnim izborima po svemu sudeći ostvarila najlošiji rezultat u posleratnom periodu.

Lašet, predsednik Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja je u koaliciji sa Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), rekao je da “ne mogu da budu zadovoljni rezultatima” na osnovu izlaznih anketa.

Naveo je da takav ishod izbora “stavlja pred velike izazove Nemačku, CDU i sve demokratske partije”.

“Učinićemo sve što možemo da formiramo vladu koju će predvoditi CDU jer je Nemačkoj potrebna koalicija za budućnost koja će modernizovati zemlju”, kazao je Lašet.

Lašet, koji vodi stranku odlazeće kancelarke Angele Merkel, dodao je da će Nemačka verovatno dobiti prvu vladu sa tri partije.

Konzervativci i socijaldemokrate su osvojili gotovo podjednak broj glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Nemačkoj i za sada nije poznato ko će završiti na prvom mestu, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, i koalicija CDU i CSU i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) osvojili su po 25 odsto glasova.

Izlazna anketa televizije ZDF predvidja da će SPD, čiji je kandidat za kancelara Olaf Šolc, imati 26 odsto, a demohrišćani, koje predvodi Lašet, 24 odsto.

Rezultati obe izlazne ankete pokazuju da su na trećem mestu Zeleni, koje predvodi Analena Berbok, sa oko 15 odsto glasova.

Tesan rezultat izbora nagoveštava da predstoje dugi pregovori o novoj vladi i da je neizvesno ko će naslediti kancelarku Merkel koja se povlači posle 16 godina na čelu vlade.

Rezultat bloka CDU-CSU po svemu sudeći će biti njihov najlošiji u posleratnoj istoriji Nemačke. Ta koalicija je do sada najlošiji rezultat imala 1949. godine, 31 odsto.