“Licemerje i tiha korupcija ućutkali su profesore, ključna stvar je zamrzavanje imovine novobogatašima koji pripadaju političkoj eliti”: Profesorka Biljana Stojković za Nedeljnik

0
Fotografija: Igor Pavićević

Profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković prihvatila je kandidaturu za predsednicu Srbije. Nju su za ulazak u predsedničku trku predložili Skupština slobodne Srbije, koja okuplja znatan broj intelektualaca, i zeleno-leva koalicija “Moramo”. O kandidaturi, pomirenju dve Srbije, ćutanju intelektualaca, Srebrenici, Kosovu, Darvinu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i kako poboljšati položaj žena u srpskom društvu, profesorka Stojković govori za Nedeljnik.

Koji su vaši razlozi da prihvatite predsedničku kandidaturu koalicije „Moramo“ i Skupštine slobodne Srbije? Šta ona donosi?

Dolazim iz aktivističkih krugova. To su građanski i ekološki aktivizam koji meni jako znače, jer mislim da ljudska prava jesu temelj na kojem treba da počiva demokratija. Mislim da kad se kaže ljudsko pravo, tu mora da se stavi tačka. Moj ugao je taj i leva ideološka orijentacija koja podrazumeva radnička, socijalna prava i ovo što je najaktuelnije – pravo na zdravu životnu sredinu. I to je osnovni princip mog stanovišta i zato se uključujem u sve teme koje uključuju zaštitu tog najvažnijeg elementa. I time se vodim već 20 godina unazad i trudim se da budem svuda gde je ljudima potrebna pomoć.

Možete li da vizuelizujete da pobedite u drugom krugu? Šta je prvo što biste uradili? Kako izgleda Srbija tog dana?

Najvažniji je početak primene zakona koji već postoje, a koji su prilagođeni političkoj eliti, pa se samo svi prave da ih nema. Naravno, lustracija i istraživanje svih koruptivnih radnji i nedela, a svesni smo koliko ima toga. Zamrzavanje imovine ovim novobogatašima koji pripadaju političkoj eliti ili su njima bliski. To su ključne stvari. Dalje, oslobađanje pravosuđa je ključno u povratku primene vladavine prava, policija mora da se uveže sa tužilaštvom, kao i da se ispita odgovornost tužilaštva i Zagorke Dolovac zbog nepreduzetih radnji. To može odmah da se uradi.

Ceo intervju objavljen je u specijalnom izdanju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 3. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs