Libanu nakon eksplozije u bejrutskoj luci mnoge zemlje Srednjeg Istoka ponudile pomoć

0
Foto: Profimedia

Nakon snažne eksplozije koja je odjeknula Bejrutom, mnoge susedne zemlje, ali i zemlje regiona ponudile su pomoć Libanu, ali i uputile reči podrške, prenosi N1 pisanje agencije Anadolija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ponudio pomoć Sjedinjenih Američkih Država, nazvavši “užasnom tragedijom” dve eksplozije koje su se dogodile . 

“Nadziremo situaciju i spremni smo da pružimo pomoć libanskom narodu kojeg je pogodila ova užasna tragedija”, poručio je američki državni sekretar. 

Istovremeno je američki predsednik Donald Tramp na početku dnevne konferencije za novinare posvećene koronavirusu, izrazio saučešće Libanu, ponovivši kako je njegova zemlja “spremna” da pruži pomoć.

Podršku Libanu pružili su Katar, Egipat, Jordan, Irak, Iran i Izrael. 

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani nakon eksplozije je razgovarao s predsednikom Libana Mišelom Aunom. 

Al-Tani je izrazio saučešće te kazao kako je nadležnim organima u toj zemlji rečeno da pruže medicinsku pomoć Libanu. 

Premijer Iraka Mustafa al-Kadimi saopštio je kako se iračke vlasti i narod solidarišu s Libanom. Izrazio je saučešće porodicama stradalih, a povređenima poželeo brz oporavak. 

Predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi izrazio je saučešće. 

“Našoj braći u Libanu, narodu Libana i vladi Libana izražavam saučešće zbog stradanja ljudi u eksploziji, a povređenima želim oporavak”, navedeno je, između ostalog. 

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif poručio je kako je Iran spreman na pružanje svake vrste pomoći Libanu.

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi kazao je kako su spremni da pruže svaki vid pomoći koja je Libanu potrebna nakon eksplozije. 

Pomoć je ponudio i Izrael. Ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi i ministar odbrane Beni Ganc istakli su kako su preko međunarodnih posrednika spremni da pruže medicinsku i humanitarnu pomoć Libanu. Naveli su i kako je Izrael spreman pomoći i bez posrednika. 

Ranije su izraelski zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, pojasnili kako Izrael nema nikakve veze s pomenutom eksplozijom.

(Anadolija/N1)